1. Vallen

De belangrijkste oorzaak van letsels bij kinderen is vallen. Gelukkig houden de meeste slachtoffertjes er geen blijvend letsel aan over. Wat doe je dan als je kind valt? Probeer er achter te komen of het iets gebroken heeft. Dat doe je door vragen te stellen. Kan je kind het pijnlijke lichaamsdeel bewegen?

Vermoed je dat je kind iets gebroken heeft? Neem dan contact op met de huisarts. Bel 112 als het om een mogelijk breuk aan de benen gaat. Bij kneuzingen of verstuikingen koel je het pijnlijke lichaamsdeel met lauw stromend water of een coldpack. Vergeet niet om deze in een doek te wikkelen, zodat de huid niet te veel afkoelt.

2. Vergiftiging

Kleine kinderen ontdekken de wereld ook door vanalles in hun mond te stoppen. Hierdoor is er altijd kans op vergiftiging. Vaak voorkomende oorzaken van vergifitingen zijn het inslikken van medicijnen, schoonmaakmiddelen, alcohol en zelfs blaadjes van planten.

Denk je dat je kind een vergifiting heeft opgelopen. Blijf dan kalm en neem contact met je huisarts of de hulpdiensten.

3. Verbranding

Het gebeurt ook weleens dat je kind zich verbrandt. Vooral hete vloeistoffen zijn hier de boosdoener. Wanneer een kindje haar eerste stapjes zet, houdt het zich overal aan vast. Zo kan het ook gebeuren dat je kind het tafelkleed naar beneden trekt, met alle gevolgen van dien.

Het is belangrijk om brandwonden zo snel mogelijk te koelen. Zo blijft de ernst van de verbranding beperkt. Verwijder daarnaast altijd alle kleding en vergeet bij baby’s ook niet om de luier uit te doen.

4. Verslikking en verstikking

Veel ouders zijn bang dat hun kind zich verslikt, of nog erger: stikt. Wanneer een baby voor de eerste keer vast voedsel krijgt, zal het zich wel eens verslikken. Het kind gaat dan vrijwel meteen gaan hoesten. Dat is een goed teken. Je hoeft in dit geval helemaal niets te doen, behalve rustig blijven. Maar weet je ook wat je moet doen als een kind niet meer kan hoesten? Volg dan een cursus Eerste Hulop aan Baby’s en Kinderen (bijvoorbeeld bij Savitae)

Een ongeluk zit in een klein hoekje …

Wist je dat de meeste ongelukjes in en rond het huis gebeuren? Mocht het mis gaan, weet jij dan wat je moet doen? Zo niet, volg dan een cursus Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen bij Savitae. Tijdens de praktijktraining leer je verschijnselen te herkennen, te onderscheiden en hiernaar te handelen van het plakken van een pleister tot en met het helpen bij een verstikking.