Sporten was voor hen onmogelijk maar met de RaceRunner kunnen zij dit wel. Zelfs samen met leeftijdgenootjes zonder beperking. Zo staan zij niet langer aan de zijlijn.

Een RaceRunner is een soort driewiel-loopfiets, waarmee veel mensen die in het dagelijks leven bijvoorbeeld een rollator of rolstoel gebruiken, tóch kunnen lopen of zelfs rennen. Vooral voor kinderen met een beperkte handfunctie is de RaceRunner een uitkomst. Zij kunnen vaak geen rolstoelsport beoefenen. Dankzij de RaceRunner kunnen zij bijvoorbeeld meedoen aan de wandelvierdaagse van hun school of een wedstrijd op een atletiekvereniging. Samen met leeftijdgenootjes, en broertjes en zusjes zonder beperking.

NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, zet zich in voor verspreiding van RaceRunners onder atletiekverenigingen in Nederland, samen met partners. Met het VUmc heeft NSGK een uitleen-pool opgezet.

Verenigingen kunnen hieruit RaceRunners in bruikleen krijgen, onder deskundige begeleiding van het RaceRunning Team van VUmc. Zo kunnen ze de nieuwe sport vrijblijvend proberen. Als het bevalt, kunnen de verenigingen opnieuw een beroep doen op NSGK voor de aanschaf van eigen RaceRunners. Hiervoor heeft de stichting een samenwerking met het Foppe Fonds en de Dirk Kuyt Foundation. Deze partners dragen samen maximaal 5.000 euro bij, onder voorwaarde dat de vereniging zelf 2.500 euro bijdraagt, eventueel geholpen door sponsors of serviceclubs.

En dat werkt! RaceRunning is inmiddels de snelst groeiende sport voor mensen met een motorische beperking. Zowel het NOC*NSF als de Atletiekunie spreekt over RaceRunning als een “Booming sport”.

Ook atletiekverenigingen zijn enthousiast. Zoals Ilse Leeflang, trainer bij vereniging Zuidwal in Huizen: “Ik zou elke atletiekvereniging aanraden: ga het doen! Ga kennismaken met de RaceRunner. Het heeft zo’n mooi effect op de kinderen.

En op de ouders trouwens ook. Sommige ouders kenden hun kind alleen in een rolstoel en nu zien ze hem rennen, dat is heel emotioneel om te zien. Ik had een moeder die naast me stond te huilen. Dat is zo mooi om mee te maken. Het is een gemiste kans als je dit als atletiekvereniging niet aanbiedt.”

NSGK

NSGK is het goede doel voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting helpt hen om gewoon te kunnen spelen, sporten, leren, wonen en werken, samen met leeftijdgenoten zonder handicap. Zo maakt NSGK jaarlijks honderden projecten mogelijk voor duizenden kinderen en jongeren met een handicap. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. Samen zorgen wij ervoor dat kinderen en jongeren met een handicap gewoon mee kunnen doen! Meer weten? Kijk op www.nsgk.nl/racerunning.