Dit is het doel van de campagne ‘Ik Doe Mee! Samen sterk voor kwaliteit’ dat kenniscentrum voor langdurende zorg Vilans ontwikkelde in samenwerking met de Coalitie Kwaliteitsagenda, waarin 11 verschillende organisaties in de gehandicaptenzorg samenwerken.

Iedereen heeft wensen. Over gewone, dagelijkse dingen die je wilt veranderen of dingen waar je blij van wordt. Dingen die ervoor zorgen dat jij het leven kunt leiden dat je wenst. Als je daar met je familie, je vrienden en je begeleiders aan kunt werken, is er heel veel mogelijk.

Samen maken we ons sterk voor een beter leven voor mensen met een beperking die elke dag veel zorg nodig hebben in hun nabije omgeving. In een gesprek kun je duidelijk maken wat je denkt en voelt. Dat is de basis om in actie te komen. Of je nu zelf wilt koken, liever op de fiets naar je werk gaat of een aangepaste stoel nodig hebt: als jij aangeeft wat je wilt, kunnen de mensen om je heen jou beter helpen. Zo werk je samen aan een fijn leven.

In het plan van aanpak voor kwaliteitsverbetering in de gehandicaptenzorg, de zogenoemde Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg, staat meedoen bovenaan. 11 organisaties werken samen om de zorg voor mensen met een beperking steeds beter te maken. Mensen met een beperking hebben net als ieder ander de behoefte en wens om zo veel mogelijk te participeren. Ze willen zelf kiezen hoe ze leven en wonen; en ze willen zich verbonden voelen met anderen, meedoen in de samenleving en hun talenten benutten.

Persoonlijke verhalen

Op de website van ‘Ik Doe Mee’ vertellen mensen hun persoonlijke verhaal hoe ze met elkaar in gesprek gaan om hun wensen te laten uitkomen. En wat ze daarvoor nodig hebben. Het idee is dat de verhalen anderen inspireren.

Een voorbeeld is het verhaal van Monica. Zij verveelde zich op de dagbesteding. Ze werd onderschat. ‘Ik ging me ergeren aan dingen en ik kreeg een minderwaardigheidscomplex. Ik werd behandeld alsof ik niet veel kon. Monica vindt het vervelend als mensen haar onderschatten. Toch gebeurt dat nog wel eens. ‘Het komt door mijn tempo’, zegt ze. ‘In mijn hoofd zit het wel goed, het komt er alleen wat langzamer uit.’

Op de vorige dagbesteding had ze er veel last van. ‘Ik zat daar alleen maar te lezen en naar muziek te luisteren op mijn telefoon. Ontzettend saai.’ Monica’s persoonlijk begeleider nam contact op met Patricia Kruip. Zij is medewerker begeleid werken en helpt mensen aan een geschikte werkplek in de maatschappij. Jouw Kans heet deze vorm van dagbesteding bij De Lichtenvoorde.

Patricia: ‘Gelukkig zijn hier in de regio steeds meer bedrijven die open staan voor mensen met een beperking. Zoals een zorgboerderij, een woonzorgcentrum, een voedselbank en een kringloopwinkel. Steeds kijken we wat iemand graag wil, wat hij of zij kan en hoe we daar een passende plek bij kunnen vinden.’

Fijn leven

Het verhaal van Monica is maar een van de vele voorbeelden die laten zien hoe mensen met beperking het leven kunnen leiden dat ze willen. Naast het in beeld brengen van de goede voorbeelden wordt gewerkt aan allerlei acties om betere zorg en ondersteuning te geven. Zo zijn er hulpmiddelen, bijvoorbeeld over hoe je een goed gesprek over een zorgplan voert. En informatie en tips over wat ouders en begeleiders kunnen doen om beter te ondersteunen.

Ook zijn er bijeenkomsten zoals SamenSterkdagen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Er is ook een actieve Facebook pagina waarin veel wordt gedeeld. Alle activiteiten laten zien dat een fijn leven begint bij een goed contact tussen de belangrijkste spelers: cliënt, familie en begeleider.

Op https://www.ikdoemee.nl/ zijn naast de verhalen ook praktische zaken te vinden als brochures in eenvoudig Nederland, kennisbundels en apps.