Hoe eenzaam zijn de ouderen in Nederland eigenlijk?

“Er is een grote groep, van zo’n 200.000 mensen, die echt geïsoleerd leeft en maar eens in de drie weken een menselijke stem hoort. In totaal hebben we het over een miljoen eenzame ouderen. Ik was me daar helemáál niet bewust van.”

Tot?

“Totdat ik zes jaar geleden voor een tv-programma persoonlijk te maken kreeg met een eenzame, oudere vrouw. Van haar verhaal ben ik zo geschrokken. Toen besloot ik dat ik er iets mee wilde doen.

Geer en ik merken nu dat, mede door ons laatste programma, er veel meer mensen de strijd met eenzaamheid aangaan. Hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen. Het is ook gewoon schrijnend dat zoiets kan bestaan in een welvaartsland als Nederland.”

Hoe zijn de mensen die je hebt ontmoet eenzaam geworden?

“Veel van de ouderen zijn alleenstaand, van wie sommigen zelfs ook nog hun kinderen hebben overleefd. Veel eenzaamheid heeft te maken met de sociale controle die veel minder groot is dan vroeger. Iedereen is veel meer met zichzelf bezig en loopt waar je ook komt de hele dag op zijn telefoon te staren.

Vroeger ging je als kind naar je oma en een kopje thee met haar drinken, nu stuur je een appje. Wat ook meespeelt is dat er vroeger niet over vereenzaming werd gesproken en dat mensen vonden dat ze zichzelf moesten redden, en dat we het nu misschien ook meer zien.”

Wat kunnen we eraan doen?

“Je kunt natuurlijk gewoon eens bij iemand langsgaan die eenzaam is. Ook zit ik eraan te denken om iets met social media of een app te doen. We hebben Tinder, we hebben Grindr. Waarom is er geen app voor eenzame ouderen? Maar, eenzaamheid is soms ook een moeilijke materie.

Wat me ook opvalt is dat heel veel ouderen veel te weinig bewegen.

Er zijn mensen die niet geholpen willen worden. Er heerst schaamte rondom het onderwerp. En wat me ook opvalt is dat heel veel ouderen veel te weinig bewegen en daardoor ook een beetje gaan verkleven. Daar kunnen we ook nog veel aan verbeteren.”

Je bent ook in het Torentje geweest om het probleem aan te kaarten…

“Ja! Het was natuurlijk fantastisch dat Gerard en ik voor de eerste aflevering van ons programma bij Mark Rutte mochten langskomen. De overheid schiet tekort in het tegengaan van eenzaamheid, terwijl het echt een groot maatschappelijk probleem is. Aan de hele zorg voor ouderen kan nog een hoop worden verbeterd.

Daarom hoop ik echt dat er wat gebeurt en dat we in de aanloop naar de verkiezingen niet alleen maar wat loze kreten horen van de politieke partijen. Er moet meer geld vrijkomen voor de zorg, ook voor mensen die erin werken. Geer en ik zijn natuurlijk geen politici maar we kunnen wel voor aandacht zorgen en we doen wat we kunnen.”

Wat nog meer bijvoorbeeld?

“Volgend jaar augustus is er een nieuw seizoen te zien. Hierin openen we een buurtcentrum dat een beetje als een voorbeeld moet dienen. Een fijne plek waar mensen altijd kunnen binnenwandelen voor een kop koffie, een broodje of diner en waar ze met anderen bijvoorbeeld kunnen breien en bingoën. We noemen het nu al het Geer en Goor-centrum, haha.

Ook de allerarmsten moeten er terechtkunnen. Aanvankelijk vragen we het bedrijfsleven om hulp, maar het is misschien ook denkbaar dat de overheid dit soort initiatieven steunt. Het probleem met reguliere wijkcentra is dat ze voor veel mensen toch een drempel hebben of dat ze niet zichtbaar genoeg zijn. Het Geer en Goor-centrum moet laten zien hoe het óók kan.”

Welke verhalen van eenzame mensen blijven je bij?

“We hebben bijvoorbeeld een meneer geholpen die door een fietsongeluk straatvrees had ontwikkeld. Hij had af en toe vreselijke huilbuien en zat eenzaam in zijn flat. Als je zo’n verhaal hoort, hoop je echt dat het jou nooit overkomt.

Ben je daar wel eens bang voor?

 “Soms. Ik woon natuurlijk niet voor niks samen met mijn ex-vriend. Wat moet ik nou in mijn eentje in zo’n groot huis?”