Toch kan die vaak wel iets doen om de oorzaak te vinden en de klachten te verminderen. Het kan gaan om myomen, in de volksmond vleesbomen genoemd, die op verschillende manieren behandeld kunnen worden. In Europa heeft 40 % van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd myomen en krijgt de helft daarvan klachten.

De goedaardige tumoren in of rond de baarmoeder veroorzaken hevige menstruele bloedingen, bloedarmoede, pijn of druk in de onderbuik, en in sommige gevallen 'vaak plassen' en onvruchtbaarheid. Er zijn nog geen geneesmiddelen die de klachten gegarandeerd en volledig wegnemen.

Pil of menopauze-injecties

"Veel huisartsen schrijven bij klachten over menstruale bloedingen de anticonceptiepil voor", zegt professor Frank Broekmans, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde in Universitair Medisch Centrum Utrecht. "Maar wanneer een echo uitwijst dat er sprake is van myomen, zijn er ook andere medicijnen en behandelmethoden."

Een hormoonbehandeling met menopauze-injecties zorgt voor krimp van de myomen en stopt de menstruale bloedingen. Er zijn echter volgens Broekmans veel bijwerkingen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, en spier- en gewrichtsklachten.

Ultrasound of vaatblokkade

Effectiever is de verwijdering van de vleesbomen of de hele baarmoeder. Die laatste optie is het meest effectief maar wordt door weinig vrouwen als eerste optie gekozen. De gynaecoloog kan dan high intensity focused ultrasound adviseren, een techniek waarbij het weefsel met geluidsgolven op afstand worden verhit Hierdoor neemt de omvang van de myomen af en verminderen te klachten.

Bij embolisatie wordt een katheter in de liesslagader gebracht en een middel ingespoten dat de bloedvaten van de myomen blokkeert. De vleesboom krijgt dan als het ware een infarct en sterft af. Bloedingsklachten verminderen, maar een nadeel is dat deze techniek tijdens en kort na de behandeling pijnlijk is. Hij wordt in principe alleen geadviseerd voor vrouwen die geen kinderwens hebben.

Nieuw middel

Sinds kort is er een nieuw middel tegen myomen, dat kan worden gebruikt als pre-operatieve medicatie. Broekmans: "Het laat de bloedingen verdwijnen, waardoor de patiënt voor de ingreep een betere conditie heeft doordat er tijd ontstaat om de bloedarmoede te laten herstellen. Ik schrijf het sinds anderhalf jaar geregeld voor en vrouwen die reeds behandeld werden hebben goede ervaringen: vaak geen of veel minder bloedingen en vrij weinig bijwerkingen." Omdat nader onderzoek nodig is, mag het middel nu nog voor niet langer dan twee keer drie maanden achtereen worden voorgeschreven. Het wordt volledig vergoed.  

Broekmans adviseert vrouwen om bij hevige menstruale bloedingen tijdig naar de huisarts te gaan en aan te dringen op een echo-onderzoek. "Bij pijn en druk op de blaas gaan meestal wel de alarmbellen rinkelen. Maar ook hevige menstruatiebloedingen worden soms veroorzaakt door myomen en dan zijn er zeker meer behandelingen mogelijk en soms ook nodig dan simpel de anticonceptiepil."

In samenwerking met Gedeon Richter.