Vakantiegangers met functiebeperking

Nederland telt tussen de 1,4 en 1,6 miljoen mensen met een functiebeperking vertellen Joost Bekkers en Berthe de Jong, bestuursleden van de Nederlandse Branche Vereniging voor Aangepaste Vakanties (NBAV). Dat zijn niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar bijvoorbeeld ook ouderen die niet meer alleen op vakantie durven/kunnen, mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of medische apparatuur.

“Bij de accommodaties is er altijd specifieke begeleiding aanwezig en is de accommodatie vanzelfsprekend volledig berekend op de beperkingen van de doelgroep. Denk daarbij aan zaken zoals een aangepaste transfer tussen luchthaven en aangepaste accommodatie, een accommodatie die alleen met een kleine trap bereikbaar is, of begeleiding die voldoende kennis/ervaring heeft.

Voor vakantiegangers met een functiebeperking zijn dit essentiële zaken tijdens de vakantie. Deze maken of breken iemands vakantie. Bij de organisatie van een goede aangepaste vakantie komt zoveel kijken. Primair is het van belang dat iemand de vakantie van zijn/haar leven krijgt, waarbij met aandacht gekeken wordt naar zaken als vervoer, verblijf, vermaak, begeleiding en verzorging.”

Beloftes

NBAV werkt alleen met organisaties die een kwaliteitskeurmerk hebben. “Juist voor deze kwetsbare groep mensen is het belangrijk dat beloftes waargemaakt worden. Een accommodatie kan bijvoorbeeld wel een rolstoelvriendelijke bungalow of kamer hebben, maar is de omgeving óók rolstoelvriendelijk?

Juist voor deze kwetsbare groep mensen is het belangrijk dat beloftes waargemaakt worden.

Verschillende reisorganisaties testen de accommodaties zelf; voldoet het echt aan de beloftes en zijn de randvoorwaarden aanwezig? Het NBAV kwaliteitskeurmerk, iedere drie jaar gecontroleerd door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK),  garandeert dat de organisatie 100 procent betrouwbaar is.”

Toename ouderen

De markt is in beweging, stellen beiden. “Steeds meer mensen met een functiebeperking hebben duidelijkere wensen  voor hun aangepaste vakantie. Er wordt steeds minder gedacht in beperkingen, men gaat op zoek naar die vakantie die blijvend voor de mooiste herinneringen zorgt. Het gaat steeds meer om beleving waarbij kwaliteit ongelooflijk belangrijk is.” Bekkers en de Jong zien wel een toename van het aantal ouderen.

“Vroeger ging men vanuit het verzorgingshuis nog wel eens gezamenlijk op reis, nu komt dat nog maar zelden voor. De groep ouderen die nog thuis woont, en toch op vakantie wil, groeit. Daarnaast is het voor mantelzorgers ook fijn af en toe ‘rust’ te hebben en te weten dat hun familielid goed verzorgd wordt door de begeleiding ter plaatse.”

Buitenland

Bekkers en de Jong zien een toename in het aanbod van buitenlandse reizen. “Alles is mogelijk; zwemmen met dolfijnen, een reis naar Amerika. “Belangrijkste punt blijft dat alles goed geregeld is qua accommodatie en begeleiding. De kwetsbaarheid van de deze groep reizigers is groter dan bij reizigers zonder beperking. Ook in Nederland is het aanbod interessant en uitgebreid, zelfs een escaperoom behoort tot de mogelijkheden.”

Wie een reisbureau met keurmerk zoekt, zocht vroeger in de ‘Blauwe gids’. Sinds kort is de papieren gids vervangen door een online platform waar het mogelijk is om ervaringen te delen.