Zoey Ivory

Zoey Ivory

“Ik heb van dichtbij gezien hoe belangrijk het is om er snel bij te zijn bij hart- en vaatziekten”

 

Waarom besloot je ambassadeur te worden voor de Hartstichting?

“Vrouwen hebben vaker dan mannen minder duidelijke signalen die kunnen duiden op een hartinfarct. Ik hoop dat ik kan helpen awareness te vergroten. Inmiddels ben ik ongeveer een jaar ambassadeur. Toen ik een goed doel mocht uitkiezen bij mijn deelname aan Dance Dance Dance wist ik meteen dat ik me wilde inzetten voor hart- en vaatpatiënten. Mensen van de Hartstichting dachten dat ik ook goede redenen zou hebben om ambassadeur te worden.”

Waarom?

“Hart- en vaatziekten komen veel voor in mijn familie. Er zijn familieleden aan overleden. Mijn oma van 87 heeft inmiddels al drie keer een hartaanval gehad. Gelukkig is ze er weer helemaal bovenop gekomen. Ik heb van dichtbij gezien hoe belangrijk het is om er zo snel mogelijk bij te zijn.”

Hoe vond je het om voor dit doel te dansen bij Dance Dance Dance?

“Indrukwekkend. Ik wist dat als ik het geld zou winnen, het besteed zou worden aan erfelijkheidsonderzoek. Vooraf maakte ik kennis met een jongen met een hartziekte. Hij had zijn moeder er aan verloren en had zelf een nieuw hart gekregen. Toch heeft hij heel lang niet geweten dat hij zelf de ziekte ook had. Ik hoop dat met het geld dat ik heb gewonnen artsen in de toekomst sneller kunnen vaststellen of er sprake is van erfelijke ziekten. Bij elke aflevering zat mijn oma trouwens in de zaal. Ik danste natuurlijk ook voor haar.”

Wat heb je geleerd als ambassadeur?

“Ik leer elke dag, laatst was ik bijvoorbeeld in het Radboudumc waar ik met een cardiologe sprak over hartziekten bij jonge vrouwen. Ik kreeg hartfilmpjes te zien en leerde hoe een dotterbehandeling in zijn werk gaat. Eerder heb ik al een reanimatietraining gedaan. Ik wil iets kunnen doen als iemand in mijn omgeving in de problemen komt. In mijn werk als ambassadeur woon ik regelmatig events bij van de Hartstichting. En ik maak vlogs. Mijn eigen doelgroep bestaat uit jonge vrouwen en ik vind het mooi om ook op hen de focus te leggen in mijn werk als ambassadeur.”

 

 

Ben je zelf veel bezig met een bewuste levensstijl?

“Ja, al vind ik niet dat je daarin moet doorslaan met je voeding. Ik rook niet, drink amper en ben gelukkig dol op fruit en groente, maar ik eet ook rustig een patatje als ik daar zin in heb. Veel mensen verwachten dat helemaal niet van mij. ’s Ochtends begin ik vaak met wat yoghurt en muesli en meestal eet ik later op de dag wat brood met beleg, al sla ik een beschuitje met hagelslag ook niet af. ’s Avonds eet ik vlees met groente. Of vegetarisch, want ik ben sinds kort flexitariër. Mensen raken er bijna van in de war dat ik ook rustig een koekje eet als ik tussendoor trek heb. Maar ik vind dat je soms gewoon lekker moet nemen waar je zin in hebt. Af en toe dan, hè.”

Heb je een favoriete healthy snack?

“Als sinds jongs af aan ben ik fan van komkommer en bijvoorbeeld dol op van die snoepkomkommertjes. Ook maak ik graag gezonde pannenkoekjes van geprakte banaan, havermout en kaneel.”

Wat doe je om genoeg te bewegen?

“Ik dans op dit moment niet, maar wil dat heel graag weer oppakken. Eens per week, hoop ik. Op dit moment kickboks ik wel wekelijks. De trainer zet me daarbij flink aan het werk met squats, oefeningen met gewichtjes en traplopen. Hoewel ik altijd een week moet bijkomen van een training, doe ik het wel.”

Heb je nog tips?

“Ik wil mensen vooral aanraden goed naar hun lichaam te blijven luisteren zodat ze eventuele symptomen niet missen. Vooral vrouwen stellen een bezoekje aan de dokter nog weleens uit, maar ook de cardiologe die ik sprak vindt dat vrouwen soms sneller aan de bel moeten trekken.”

Drie tips van Zoey

 

1. Wil je meer bewegen, zorg dan dat je iets doet wat je echt leuk vindt. Dan hou je het beter vol. Ook ik heb de sportschool een jaar lang voor niks gesponsord.

2. Sta jezelf af en toe iets toe wat minder gezond is, anders hou je een gezonde levensstijl niet vol.

3. Probeer veel te drinken. Ik drink de hele dag door water en thee om gehydrateerd te blijven.