Stan van Kesteren
Stan van Kesteren
Voorzitter van SH-Jong

Stan is al zijn hele leven slechthorend. “Bepaalde hoge of zachte geluiden hoor ik helemaal niet. Maar het lastige zit ‘m vooral in de communicatie met anderen. In bepaalde situaties is het moeilijk om iemand te verstaan, bijvoorbeeld als er veel achtergrondgeluiden zijn, of als de akoestiek in de ruimte slecht is.

Een één-op-één gesprek in een rustige ruimte gaat prima, maar met een groep mensen wordt het al lastiger, vooral als mensen door elkaar praten.”

Niet camoufleren

De beperking heeft invloed op het dagelijkse leven, sociale activiteiten en werk en studie. Stan vindt het daarom belangrijk om open te zijn over zijn slechthorendheid.

“Ik vertel mensen wanneer ik hen slecht versta, en dat het helpt als zij mij aankijken tijdens het spreken. Mensen hoeven niet per se hard te praten, maar wel duidelijk en niet te snel. Als ik dat aangeef aan mensen, kunnen zij er rekening mee houden.

Als je zelf gesloten bent, hebben mensen niet snel door wat er aan de hand is. Veel slechthorende mensen proberen hun beperking te camoufleren, maar daar help je jezelf niet mee.”

Stan adviseert dit ook aan andere slechthorenden. “Durf bijvoorbeeld ook te vragen of iemand iets wilt herhalen wat je niet hebt verstaan. Want gaandeweg een gesprek kan iemand weer vergeten dat je slechthorend bent.”

Stan ziet zijn beperking niet als een belemmering om iets te bereiken. Zo heeft hij journalistiek gestudeerd en werkt hij als freelance journalist en webredacteur. “Bepaalde dingen, zoals een verslag maken van een evenement, zijn natuurlijk lastig. Maar interviews gaan goed.”

Groot verschil

Wees open over je beperking, en accepteer die. Dat zijn tips die Stan wil meegeven aan anderen. “Het kan vermoeiend zijn om alles te willen horen. Openheid kan een groot verschil maken en rust geven. En zoek contact met andere slechthorenden, kom bijvoorbeeld naar een evenement van SH-Jong. Dan kun je tips en ervaringen uitwisselen.”