Rianne van Boomen
Rianne van den Boomen
Logopedist

Je stem zegt veel over wie je bent en hoe je in je vel zit. “Het is in die zin een blauwdruk zoals je bent, een spiegel,” vertelt Rianne van den Boomen, logopedist met ruim 25 jaar ervaring en gespecialiseerd in stemklachten.

“Verder speelt je stem een belangrijke rol bij een eerste kennismaking. Als je stem het niet doet, dan is dat heel vervelend en heeft het ook invloed op je gemoedstoestand.”

Stemklachten

Kuchen, pijnlijke keel, een stem die wegvalt of krakerig klinkt of vermoeidheid bij het spreken zijn allemaal voorbeelden van stemklachten. Van Boomen: “Je stem klinkt niet zoals je wilt dat hij klinkt.

Sommige mensen gaan ineens heel hoog praten, praten binnensmonds of merken dat hun stem tijdens het spreken niet aankomt. Kortom, we spreken van stemklachten als je stem je hindert in de communicatie.”

Stemklachten kunnen een organische oorzaak hebben. Hierbij kun je denken aan een cyste of poliep op je stembanden. Deze moeten dan door de KNO-arts worden verwijderd. Ziektes zoals keelkanker, Parkinson of het verwijderen van je amandelen kunnen ook gevolgen hebben voor je stem.

Stemklachten kunnen ook ineens ontstaan, omdat mensen hun stem verkeerd gebruiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je door een verkoudheid je stem gaat forceren.

Breed vak

Logopedie is een breed vak, waarbij alles draait om communicatie. Logopedisten kunnen helpen bij stotteren, afasie of mensen die door Parkinson hun stemvolume kwijt zijn geraakt. Daarnaast werken logopedisten ook als vocal coach bij theaterproducties of geven ze les op  lerarenopleidingen. Ook werken zij regelmatig samen met longartsen en fysiotherapeuten.

“De adem en het middenrif zijn ook belangrijke aandachtsgebieden voor de logopedist. Door oefeningen kun je de ademhaling verbeteren en meer ruimte creëren in het middenrif. Dat zorgt ervoor dat er minder spanning in de nek, rug en kaak is.”

Niet vast aan een lange behandeling

Via de huisarts komen mensen terecht bij de logopedist. Dit gebeurt veelal omdat de stemklachten regelmatig voorkomen of terugkomen. De logopedist luistert naar je verhaal en kijkt hoe je je stem gebruikt en naar je houding en adem.

“Ik maak middels allerlei instrumenten zoals een analyse van het stemgeluid in cijfers of een handicap lijst inzichtelijk wat de klacht is en leg uit hoe je stem werkt. Ik laat mensen geluiden maken en ik geef daar feedback op.”

Het is heel belangrijk dat mensen zich realiseren dat zij bij stemklachten niet vast zitten aan een lange behandeling. “Het behandelplan verschilt natuurlijk per individu, maar soms kan ik mensen al na een keer helpen. Maak dus zeker een afspraak als je last hebt van stemklachten!”