Robin Leenders
Robin Leenders

Een allesoverheersende harde en hoge piep

“Ik wist natuurlijk wel dat harde muziek je gehoor kan beschadigen”, vertelt de 45-jarige sportschooleigenaar Robin Leenders. “En toch onderschatte ik het risico toen ik begin dit jaar naar een festival ging.

Het geluid stond behoorlijk hard en na afloop had ik, net als veel anderen, een piep in m’n hoofd. Maar in tegenstelling tot de anderen, hoorde ik die piep twee dagen later nog. Het was een hele harde, hele hoge piep, letterlijk allesoverheersend.

Ik ben op internet gaan zoeken naar wat het kon zijn en toen raakte ik pas goed in paniek. Dit was tinnitus en er kon, zo begreep ik, niets aan worden gedaan. De boodschap was dat je er maar mee moest leren leven.”

Suïcidale gedachten

Dat was voor Leenders geen optie. “Ik kon me nergens meer op concentreren, kreeg angstaanvallen, kon niet meer slapen, werd depressief en kreeg uiteindelijk zelfs suïcidale gedachten. Het is dat ik na tweeënhalve week op internet iets las over een nieuwe behandeling met een neurostimulator. Anders had ik inderdaad een eind aan mijn leven gemaakt.”

Leenders kwam uiteindelijk terecht bij het Groene Hart Ziekenhuis waar werd onderzocht of hij in aanmerking kwam voor deze behandeling. “Dat was gelukkig het geval. Ik had een monotone piep met een frequentie van 10.015 Hz, een snerpend geluid dat voor een mens niet te verdragen is. En dit apparaatje kan worden toegepast bij monotoon oorsuizen, een monotone piep en een monotone brom.”

“Ik heb letterlijk boven op een flat gestaan en dacht ‘dit is het einde’. Je kunt er niet mee leren leven.”

Hersens resetten

“De neurostimulator geeft vier signalen af, twee net onder de toonhoogte van mijn piep en twee net daarboven”, legt Leenders uit. “Die signalen leiden ertoe dat dé piep langzaam naar de achtergrond verdwijnt.” Dat was echter niet gelijk het geval.

“Integendeel zelfs, ik kreeg meer last. Op dat moment hield ik me vast aan de uitleg van mijn behandelaar dat het kon gebeuren dat het eerst korte tijd erger zou kunnen worden voordat het beter wordt. Maar dat het in 75 procent van de gevallen echt werkt.”

En dat gebeurde ook. “Na tien tot twaalf dagen was die hele scherpe toon ineens vervangen door een laag zacht bromgeluid. Dat kun je ongeveer vergelijken met het zoemen van een laptop of een koelkast. Ik was zielsgelukkig en kon maar moeilijk geloven dat dit zo zou blijven. Maar het is zo gebleven. En hier kan ik prima mee leven.”

Verdere verbetering

Het bijzondere van deze behandeling is dat de neurostimulator de hersens reset. “Ik maak er nu vijf maanden gebruik van en over een maand hoef ik de stimulator niet meer te gebruiken. In 75 procent van de gevallen blijft daarna het geluid weg.

Het is zelfs mogelijk om het geluid dat ik nu hoor, die lage zachte brom, nog verder te behandelen zodat ook dit lichte geluid verdwijnt. Dat ga ik natuurlijk proberen. Maar zelfs als dat niet zou helpen, ben ik hier enorm blij mee.”

Behandeling wordt niet vergoed

De behandeling met de neurostimulator zoals die onder andere in het Groene Hart Ziekenhuis wordt gegeven, wordt op dit moment niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

“Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar ik zou er mijn laatste spaargeld voor gebruiken als dat nodig zou zijn. Want dit is voor mij letterlijk het verschil geweest tussen leven en dood. Ik kon er niet meer mee leven.

Bovendien zou ik, als de behandeling niet zou aanslaan, binnen zes weken tweederde van het bedrag terugkrijgen. Letterlijk een no cure, no pay dus. Maar de meeste mensen zullen bij deze behandeling gelukkig wel baat hebben.”