Nico vertelt openhartig over hun ervaring, zijn vrouw wordt liever niet bij naam genoemd.

“We hadden wel al nagedacht over de beperkingen die zich langzaam opdringen bij het ouder worden. Maar hadden niet gedacht aan plots gehoorverlies. Je staat er niet bij stil dat een infectie in korte tijd tot doofheid kan leiden.

Eigenlijk kan het iedereen overkomen. Het gehoorverlies van mijn vrouw was in eerste instantie een hele schok. We vreesden voor onze pensioen plannen. Uiteindelijk kunnen we de meeste plannen toch laten doorgaan al vergt het soms wat creativiteit."

De echtgenote van Nico kan niet geholpen worden met een hoorapparaat en de ingreep voor een cochleair implantaat is te risicovol. Er blijven dan weinig oplossingen meer over, want liplezen en gebarentaal zijn moeilijk aan te leren op latere leeftijd. En een tolk kan je maar beperkt inzetten.

“In het begin communiceerden we vaak met pen en papier, maar dat voelde niet natuurlijk” vertelt Nico.

Begin dit jaar werd Nico door een vriend gewezen op de mogelijkheden om via een app gesprekken te ondertitelen. De app luistert naar het gesprek en zet spraak om in tekst. “Als de app aan staat, dan kan mijn vrouw direct meelezen wat ik tegen haar zeg” vertelt Nico.

“Ik moet wel opletten dat ik duidelijk genoeg spreek en niet te ver van de microfoon zit, maar dan het werkt goed”. Nico laat zijn installatie zien. Het ziet er eenvoudig uit: een tablet met de app Earfy, gecombineerd met een microfoon.

“We gebruiken de app nu een paar maanden. Het is voor ons de beste oplossing die we hebben kunnen vinden”. Nico geeft een korte demonstratie. Soms moet hij een zin herhalen voordat de app het goed verstaat, maar in de regel werkt het goed. Nico glimlacht en vertrouwt me toe dat zijn kleinkinderen onder de indruk zijn van de moderne communicatie tussen opa en oma.