Karin hoorexpert
Karin van den Berg
logopedist en audicien

Fotograaf: Paulien Kluver

Gehoorproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomenden zijn ouderdom (je gehoor gaat vanaf je 25e langzaam achteruit), ziekte en medicijnen.

“Het kan ook zomaar gebeuren, zonder directe trigger,” vertelt logopedist en audicien Karin van den Berg (40).

Audiologen en KNO-artsen spreken van een licht gehoorverlies vanaf een gemiddelde gehoordrempel van 35 decibel HL. Dat is ook het formele criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van hoorhulpmiddelen van de verzekering.

Daarom verbaast het Van den Berg des te meer dat veel slechthorende personen nog steeds geen wek- en waarschuwingssysteem thuis hebben, een systeem dat dove en slechthorende mensen door middel van flits- en trilontvangers waarschuwt voor bijvoorbeeld het brandalarm.

Een gehoorapparaat is een oplossing voor slechthorende mensen, maar ‘s nachts doet men zo’n gehoorapparaat uit. Maar wat nou als juist dan het brandalarm, de babyfoon of het inbraakalarm af gaat? Of als er midden in de nacht een noodtelefoontje binnenkomt?

Van den Berg: “Dat horen slechthorende mensen dan niet. Maar dat beseffen slechthorenden of doven vaak niet en dat kan in sommige gevallen dus levensgevaarlijk zijn.”

Ze betreurt dat, want er zijn simpele oplossingen voor dit soort situaties. De technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat de waaksignalen van een wek- en waarschuwingssysteem niet alleen naar de trilontvangers onder het kussen of de pager aan de broekzak kunnen worden verzonden, maar ook naar de smartphone of tablet.

Van den Berg: “Ook op de werkvloer kan zo’n systeem een cruciale aanvulling zijn. Vooral op het werk zijn slechthorenden of doven in noodsituaties gebonden aan hun goedhorende collega’s. Maar in paniek zijn mensen onvoorspelbaar en kunnen ze hun slechthorende collega gauw vergeten.”