Bas Pullens
Bas Pullens
KNO-arts

Wat is verkoudheid precies?

“Het is een ontsteking van de slijmvliezen in de neus en keelholte. Bijna altijd ligt de oorzaak in een virus en daarin bestaan heel veel varianten. De virussen verspreiden zich door de lucht en daardoor kun je er snel eentje oplopen, net zoals dat gemakkelijk kan gebeuren door iemand de hand te schudden of door ander lichamelijk contact.

In de overgang van de seizoenen en als de r weer in de maand zit komen verkoudheden vaak voor.”

Hoe komt het dat kinderen vaker verkouden zijn?

“Laat ik voorop stellen dat het heel normaal is en zeker geen uitzondering als een kind tien keer per jaar verkouden is. Kinderen hebben veel contact met anderen, zoals op het kinderdagverblijf of op school.

Op een leeftijd jonger dan zes jaar heeft een kind bovendien minder weerstand. Een gemiddelde verkoudheid duurt vijf tot zeven dagen en is vooral erg vervelend en niet te verwarren met griep, waarbij de symptomen meestal erger zijn.”

Komt keelpijn veel voor?

“Keelpijn kan een symptoom zijn van een verkoudheid. Keelpijn bij kinderen is lastig te ontdekken, omdat ze het vaak niet zelf aan kunnen geven. Het uit zich dan op andere manieren. Het kind eet en drinkt bijvoorbeeld slechter of kwijlt. Probeer de symptomen te herkennen en let erop dat kinderen genoeg vocht binnenkrijgen, zeker als ze jonger zijn dan drie jaar.

“Zelfzorgmiddelen kunnen de klachten verzachten”

Verloopt een verkoudheid in fases, en kun je die aanpakken?

“Het verloop is bij iedereen anders. Bij de meeste mensen beginnen de klachten bij een lopende neus. De verkoudheid zelf kun je niet genezen. Daarom is het ook niet nodig om antivirusmiddelen te nemen als je verkouden bent of om dan ineens vitaminepillen te slikken.

Zo hebben de meeste mensen geen gebrek aan bijvoorbeeld vitamine C. Het lichaam werkt er zelf aan om het virus uit het systeem te krijgen. Daarom is verkouden zijn een kwestie van uitzieken en het uitzitten. Een verkoudheid voorkomen is evenmin mogelijk, of je moet leven als een kluizenaar. Wat we wél kunnen doen ligt vooral in de symptoombestrijding.”

feiten en cijfers verkoudheid

Kunnen zelfzorgmiddelen daarbij helpen?

“Zeker. Eenvoudige pijnstillers kunnen keelpijn verlichten. Er zijn ook andere middelen te koop bij de drogist die specifieke klachten kunnen verzachten. Afhankelijk van hoe jij of je kind zich voelt valt thuisblijven natuurlijk te overwegen. Gelukkig is de impact op het dagelijks leven meestal niet zo groot.”

Hoe kun je je baby helpen als die moeilijk ademhaalt als gevolg van een verkoudheid?

“Een optie is het druppelen of spoelen van de neus met een zoutoplossing. Die kun je eenvoudig zelf maken door één theelepel zout op te lossen in een glas lauwwarm water, maar er zijn ook kant-en-klare middelen verkrijgbaar bij de apotheek.

Vaak helpt druppelen met zout om het slijm weg te krijgen. Voor de toediening zijn ook ballonnetjes en hoorntjes verkrijgbaar. Een volgende stap zou xylometazoline neusspray of druppels zijn. Let hierbij wel op de goede dosering en dat het middel niet langer dan een week gebruikt mag worden.”

Hoe kunnen we verschillende soorten hoest aanpakken?

“Meestal voel je wel of je met een kriebelhoest te maken hebt die nogal droog is, of dat er meer slijm bij komt kijken. Voor beide soorten hoest zijn middelen beschikbaar om de symptomen te bestrijden, overleg met je eigen apotheek of drogist welk middel het meest geschikt is.”

Zijn er verder nog tips?

“Doe vooral waar je je prettig bij voelt. Het is een open deur, maar het gaat er toch vooral om dat je goed voor jezelf en je kind zorgt bij een verkoudheid. Dat komt vooral neer op rustig aan doen, op tijd naar bed gaan en uitzieken.”

fases verkoudheid