Wanneer gingen jullie nadenken over gehoorbescherming?

Joep: “Dat was tijdens onze studie aan het conservatorium. De docenten maakten heel duidelijk hoe belangrijk je gehoor is, helemaal als je muzikant bent. Om dat nog eens te benadrukken, waren er gastsprekers die zelf een gehoorbeschadiging hadden opgelopen. Als je dan hoort hoe snel het je kan overkomen en wat voor invloed dat heeft op de rest van je leven, dan maakt dat echt indruk.”

Rinze: “Tijdens het eerste jaar kreeg je ook de kans om goede oordoppen op maat te laten maken tegen een gereduceerde prijs. Daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt. Ik had ze toen al omdat ik voor die tijd bij een poppodium werkte waar de muziek flink hard stond. Je had ze echt nodig.”

Wat voor oordoppen gebruiken jullie?  

Joep: “Ik heb twee sets oordoppen, eentje van -15dB en eentje van -30dB. Het zijn speciale, op maat gemaakte, oordoppen die alleen het volume verlagen. Je hoort nog steeds de hele hoge, de midden en de hele lage tonen. Dat vind ik belangrijk. Ik wil niet dat het een doffe brei wordt. Juist als DJ wil je ook de kleinste details blijven horen.”

Rinze: “Belangrijk aan deze oordoppen is dat ze niet alleen goed zijn maar ook lekker zitten. Dat kan alleen als ze echt pasklaar zijn gemaakt op je gehoorgang. Op die manier kun je ook je koptelefoon dragen.”

Zijn die oordoppen duur?

Joep: “Volgens mij hebben deze tussen de € 180 en € 200 gekost. Dat is best een flink bedrag. Maar dan heb je wel oordoppen die heel lang meegaan en speciaal voor jou zijn gemaakt. Je kunt ze zelfs, voor een heel laag bedrag, verzekeren. Ik vind dat ze hun geld dubbel en dwars waard zijn.

Met mijn gehoor wil ik geen risico’s nemen. Ik wil nu goed horen, maar ook over tien of twintig jaar. En dan kun je je niet veroorloven om geen of slechte maatregelen te nemen. Als je gemiddeld een keer per maand naar een festival of een poppodium gaat, is het echt de investering waard.”

Rinze: “Er zijn trouwens al oordoppen van rond de € 5. Die worden in vrijwel alle poppodia en op vrijwel alle festivals aangeboden. En in de prijscategorie daarboven zijn er voor zo’n € 30 al behoorlijk goede oordoppen verkrijgbaar.

Het beste kun je gewoon eens naar binnen stappen bij een audicien. Zij kunnen je het verschil uitleggen tussen de verschillende oordoppen en je kunt er ook gelijk je gehoor laten testen.”

Mensen zeggen vaak dat oordoppen ten koste gaan van de muziekbeleving. Wat vinden jullie daarvan?

Joep: “Dat is nou net het mooie van goede oordoppen. Je voelt nog steeds de trilling van de bastonen in je lichaam maar je ondervindt niet meer de nadelen van de harde muziek. Als je de muziek op een iets zachter volume hoort, kun je ook genieten.”

Rinze: “Ik begrijp het wel. Het is toch een totaalbeleving van de muziek voelen én horen. Maar je kunt ook die beleving ervaren als je wel oordoppen draagt. Het is alleen wel zo dat niet alle oordoppen ook echt goed zijn.

Slechte, vaak goedkope, oordoppen gaan inderdaad ten koste van de beleving. En als dat dan je enige ervaring is met oordoppen dan begrijp ik dat je ze niet wil dragen. Het is alleen niet zo slim. Want je loopt wel het risico dat je gehoorschade oploopt. En doof worden, of last hebben van zo’n pieptoon of een suis, dat wil je niet. Geloof me.”

Hebben jullie zelf wel eens last gehad van oorsuizen?

Joep: “Helemaal in het begin droeg ik geen oordoppen. En daardoor had ik inderdaad last van zo’n piep. Gelukkig ging dat snel over. Maar daardoor ben ik wel heel vroeg begonnen met het dragen van oordopjes.”

Rinze: “Ik heb ooit drie dagen lang last gehad van een piep in mijn oor. Dan ga je slapen en je hoopt dat het de volgende dag weg is. Maar dat was het dus niet. Toen dat geluid na drie dagen eindelijk verminderde en zelfs helemaal verdween, was ik enorm blij.

Voor mij was het een eyeopener. Je moet geen risico’s nemen met je gehoor. Ik had geluk, maar heel vaak is de schade onomkeerbaar.”