Susan Logtenberg
nefroloog

Het percentage dialysepatiënten dat thuis dialyseert is volgens cijfers van de Nierstichting ongeveer vijf procent. Dit lage aantal is volgens de nefroloog vooral te wijten aan een verkeerd beeld dat veel nierpatiënten over thuishemodialyse hebben.

“Sommige mensen maken bewust de keuze om in een centrum te dialyseren, omdat ze daar contact hebben met lotgenoten of omdat ze hun ziekte niet mee naar huis willen nemen.

Maar er zijn ook mensen die denken dat thuisdialyse eng is of te moeilijk om zelf te doen. Vaak is deze angst onterecht. Iemand die met thuishemodialyse wil beginnen, volgt eerst een gedegen opleiding op maat.

Meestal duurt die tussen de acht en elf weken. Daarna kan iemand zelf, of met begeleiding van een partner, thuis dialyseren.

Ook bestaat de mogelijkheid dat een verpleegkundige bij de patiënt thuis de dialyses uitvoert. In de periode dat iemand thuis dialyseert komt er regelmatig een regiocoördinator langs om te bespreken hoe het gaat”

“Flexibiliteit en tijdswinst zijn de grote voordelen van thuisdialyse.”

Stabiele dialyse

In principe is thuishemodialyse geschikt voor iedere nierpatiënt die stabiele dialyses heeft en een goede toegang tot de bloedbaan.

“In de praktijk betekent dit dat thuisdialyse mogelijk is voor elke patiënt die zonder complicaties dialyseert. Daarnaast moet de zogenoemde shunt goed aan te prikken zijn. Dat is een onderhuidse verbinding tussen de slagader en de ader, die je als patiënt nodig hebt om te dialyseren”, aldus Susan Logtenberg.

Daarnaast zijn er nog enkele praktische zaken zoals dat er voldoende ruimte moet zijn om de dialyseapparatuur te plaatsen en de bijbehorende dialysematerialen op te slaan. Ook moet een goede watertoevoer mogelijk zijn.

’s Nachts dialyseren

Eén van de belangrijkste voordelen van thuisdialyse is de flexibiliteit die het oplevert. Susan Logtenberg: “Ook ’s nachts thuis dialyseren behoort tot de mogelijkheden.

Het dialyseapparaat kan hier speciaal op worden ingesteld en wordt dan aangesloten op ons callcenter. Patiënten kunnen ons 24 uur per dag bereiken. Optimale veiligheid en tijdswinst dus, in het comfort van je eigen huis.”