Energie en suiker

Iedereen heeft energie nodig, elke dag weer. Voor dagelijkse bezigheden als bewegen, werken, slapen en zeker voor sporten.

Groeien kost ook veel energie waardoor kinderen veel energie nodig hebben. Suiker is een belangrijke bron van energie voor iedereen.

Echter, als gevolg van ons huidige leef- en eetpatroon is de dagelijkse energie-inname vaak groter dan de energiebehoefte. Enerzijds komt dit doordat mensen tegenwoordig te weinig bewegen, anderzijds wordt dit veroorzaakt doordat mensen teveel eten en teveel suikers en vetten consumeren.

Dit leidt ertoe dat het teveel aan energie dat niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen in het lichaam. Hierdoor hebben steeds meer volwassenen maar ook kinderen last van overgewicht.

Door een bewuster leef-, eet- en drinkpatroon kunnen energie-inname en energieverbruik beter in balans worden gebracht. Het gaat om je totale voedings-, drink-, leef- en beweegpatroon. Het is aan te raden veel groenten, fruit en volkorenproducten te eten en weinig verzadigd vet en suikers.

Volwassenen mannen hebben gemiddeld 2.500 kcal per dag nodig, voor volwassen vrouwen is dat ongeveer  2.000 kcal. De energiebehoefte van kinderen ligt doorgaans lager afhankelijk van leeftijd, geslacht en beweegpatroon.

Bij een gezond eet- en drinkpatroon is het belangrijk om naast calorieën ook goed op de ingrediënten en overige voedingswaarden te letten. Een belangrijke tip is dan ook om goed op te letten op ‘verborgen’ suikers in producten waarvan je het niet verwacht zoals ham, ketchup, soep en sauzen.

Siroop zonder suiker?

Bij siropen zie je vaak de tekst 0% suiker. 'Top!' denk je al snel, totdat je weet dat de suiker is vervangen door kunstmatige stoffen als aspartaam, sucralose, cyclamaat of acesulfaam-K.

Veel mensen vinden deze zoetstoffen niet lekker. En het is nog maar de vraag of ze helpen tegen overgewicht.

Want nul procent suiker toegevoegd betekent niet automatisch nul procent calorieën. De stofwisseling lijkt door kunstmatige zoetstoffen ontregeld te worden waardoor je weer eerder behoefte hebt aan iets zoets.

Tenslotte zijn de langere termijn effecten op je gezondheid onvoldoende bewezen.

Minder zoet

Af en toe een glaasje limonade is eigenlijk helemaal niet slecht, zolang je voldoende beweegt. Je lichaam heeft namelijk ook energie nodig en bij het sporten is water alleen ook niet goed. Echter, gebruik alles met mate.

Beste advies is om minder zoet te drinken. Met vruchtensiroop kun je perfect je eigen smaak en zoetheid bepalen!

Door de krachtige, natuurlijke smaak van de nieuwe Ranja siroop heb je veel minder nodig voor een heerlijke drank dan bij andere siropen. Zo krijg je op een natuurlijke manier minder calorieën binnen.