Chronisch tekort

Selenium is een sporenelement en is voornamelijk aanwezig in de bodem. Via de gewassen, melkproducten en vlees komt het in ons lichaam. Net als voor vitamines en andere mineralen geldt dat teveel niet goed is, maar dat te weinig ervan eveneens schadelijk kan zijn.

Wij Nederlanders krijgen gemiddeld 45 microgram per dag selenium binnen waarbij het voedingscentrum een minimum van 50 microgram voor vrouwen en 60 microgram voor mannen hanteert. Volgens professor van den Brandt (verbonden aan de universiteit van Maastricht) is een inname van 120 micogram veel beter voor de gezondheid.

Wij krijgen dus veel te weinig selenium binnen via de dagelijkse voeding.

Verband seleniumstatus en risico op kanker

De zojuist genoemde Professor van den Brandt heeft vanaf 1986 de seleniumwaarden van meer dan 120.000 mannen bijgehouden en bestudeerd.

Uit zijn wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat degenen met voldoende seleniumwaarden in het lichaam aanzienlijk minder kans hadden op longkanker, maagkanker, prostaatkanker, darmkanker, blaaskanker en hoofdhalstumoren, maar niet met darm en borstkanker.

Dit grote onderzoek vraagt om andere diepgaande onderzoeken.

Interventie onderzoek bij mannen met verdenking op prostaatcarcinoom

Op een recent gegeven symposium in Zwolle ging Dr. Dieuwertje Kok, onderzoekster aan de Wageningen Universiteit, in op onderzoeksresultaten van een kleinschalig interventie onderzoek¹.

Aan dit onderzoek werkte zij samen met prostaatspecialisten en andere wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. De onderzoekers gaven een groepje mannen gisttabletten met selenium (SelenoPrecise) – 300 microgram per dag en een ander groepje mannen, placebopillen (neppillen).

Na vijf weken namen ze een stukje uit de prostaat van deze mannen en ontdekten dat de kankerverwekkende genen minder actief waren bij de mannen die selenium hadden gebruikt in tegenstelling tot de mannen die de placebo innamen.

In dit onderzoek werd dus het werkingsmechanisme achter het beschermende effect van selenium bestudeerd en heeft het laten zien dat het de metastase remt bij prostaatkanker.

Multifunctioneel

Dat selenium zo belangrijk en een zeer breed toepasbaar mineraal is, weten velen onder ons niet. Het zorgt niet alleen voor bescherming maar is ook goed voor huid, haar, nagels (herkent u het fenomeen broze nagels?), het zorgt voor een evenwichtige schildklierfunctie en helpt bij de bescherming van de lichaamscellen.

Glutenvrij

Vele Nederlanders volgen een glutenvrij dieet vanwege ziekte of omdat ze zich er prettig bij voelen. Omdat granen en tarwen het meeste selenium bevatten, hebben zij in alle waarschijnlijkheid een nog lagere seleniumstatus dan de al lage inname van 45 microgram. Zij hebben zowieso baat bij extra aanvulling.

Organisch is beter

Kwaliteit van goede selenium preparaten wordt bepaald door 2 kenmerken:opneembaarheid in het lichaam en de zogeheten biobeschikbaarheid (hoeveel wordt er daadwerkelijk opgenomen in de cellen en weefsels die de stof daadwerkelijk nodig hebben).

Om deze reden gebruiken wetenschappers zoals Dr. Dieuwertje Kok organisch selenium (ook wel SelenoPrecise) omdat die het meest overeenkomen met de seleniumbronnen van een uitgebalanceerd gezond dieet. En als je helemaal slim bent, neem je een snufje zink erbij: Selenium+Zink.

1) Oncotarget 2017,Vol.8 (No.6) p.10565-10579. Onderzoek uitgevoerd met Organisch Selenium Selenoprecise van Pharma Nord