Radmilo Soda
Radmilo Soda
Personal trainer

Naarmate we ouder worden neemt de spiermassa in ons lichaam af en de vetopslag toe. Dit kan verschillende consequenties hebben zoals gewrichtsklachten en natuurlijk overgewicht. Als we niet sporten gaat bovendien onze conditie achteruit, waardoor we ons minder fit voelen.

Regelmatig sporten gaat dit proces tegen. Radmilo: “Wat ik zou zeggen tegen mensen is: overdrijf niet, maar probeer twee of drie keer per week een uurtje te wandelen, hardlopen of iets anders.”

Volhouden

Beginnen met sporten is één ding, maar volhouden is voor veel mensen een tweede. Radmilo heeft een goede tip. “Zoek iemand om samen mee te sporten of word lid van een club of vereniging. Ik weet ook wel dat niet iedereen een personal trainer kan betalen, maar maak dan gebruik van andere mensen in je omgeving.

Je kunt elkaar uitdagen en stimuleren en als je met iemand een sportafspraak hebt, zeg je toch minder snel af. Ik zie in de praktijk dat mensen die samen sporten er echt meer plezier in hebben.”

Brandstof

Om te kunnen sporten heb je energie nodig. Die halen we uit onze voeding, de brandstof voor ons lichaam. “Als je niet goed eet kun je niet goed presteren, op geen enkel gebied.

Ik heb dit zelf ondervonden in de tijd dat ik topbokser was. Om in een bepaalde gewichtsklasse te mogen boksen moest ik op gewicht blijven. Als ik dan te zwaar werd stopte ik gewoon met eten. Geen goed idee, want zonder goede voeding breekt je spiermassa af.

Mijn trainer adviseerde mij toen om toch wel weer te gaan eten, zodat ik de juiste voedingsstoffen binnenkreeg om mijn lichaam in de juiste conditie te brengen. Het afvallen kwam toen vanzelf.”     

“Ons lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt door de bijnieren gemaakt.”

Burn-out

Naast sporten en goede voeding is ook voldoende ontspanning een essentiële voorwaarde voor een lang, gezond en gelukkig leven. “In onze samenleving worden we constant blootgesteld aan prikkels. We zijn verslaafd aan onze mobiele telefoons en checken continu of we nog berichten hebben op social media. Hierdoor blijven we continu onrustig, de motor gaat nooit uit.

Ons lichaam maakt hierdoor veel van het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt door de bijnieren gemaakt. Deze moeten dus heel hard werken en kunnen daarvan uitgeput raken. Bij mensen met een burn-out zie je ook dat het cortisolgehalte heel hoog is”, aldus Radmilo.

Door meditatie, ontspannings- en ademhalingstechnieken helpt Radmilo zijn cliënten weer op de goede weg. “Je hebt mensen die van hun drukke kantoorbaan komen, vol zitten met stress, en dan nog even snel willen sporten voordat ze gaan eten. Dan zeg ik: ‘'Hier is een yogamatje, we gaan eerst ademhalings- en ontspanningsoefeningen doen”.

Sporten met een ziekte

Sporten en gezonde voeding zijn goed voor lichaam en geest. Dat geldt ook voor mensen met een ziekte, zoals suikerziekte of hartproblemen. “Uiteraard moet de mate van inspanning worden aangepast aan wat iemand aankan, maar sporten heeft zeker een positieve uitwerking.

Iemand met diabetes type 2 bijvoorbeeld, heeft veel baat bij sporten. Doordat zo iemand afvalt en een betere conditie krijgt, hoeft hij minder insuline te gebruiken.

Ook heb ik een keer gezien wat het deed met iemand die een hartaanval had gehad en eigenlijk heel bang was om zich in te spannen, om te ontdekken dat hij toch kon sporten.

Dat zijn hartslag tijdens de inspanning steeg en in rust weer daalde. Dat gaf hem echt het vertrouwen in zijn eigen lichaam terug.”

Energiecirkel

In zijn boek ‘Echt Radmilo’ gaat Radmilo uitgebreid in op wat een gezonde leefstijl inhoudt. Sport en gezond eten maken hier uiteraard onderdeel van uit, maar nog meer gaat Radmilo in op andere factoren die de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Zo legt hij uit hoe de ‘energiecirkel’ werkt en welke factoren invloed hebben op hoe we ons voelen; zoals hoeveel we slapen, welke hormonen we aanmaken en hoe goed onze spijsvertering of ons immuunsysteem werkt.  

Passie

Wie Radmilo kent van televisie weet hoe gedreven hij is in zijn vak. “Ik heb veel dingen meegemaakt in mijn leven. Toen ik hier als jonge jongen in Nederland kwam, voelde ik voor het eerst de liefde van mensen. Zo heb ik ook geleerd van mensen te houden.

Die liefde maakt dat ik mijn vak met zoveel passie uitoefen. Dat ik vanuit mijn eigen ervaringen in het leven en in de sport, mensen op weg kan helpen naar een gezonde leefstijl, daar ligt mijn grote kracht.”

Radmilo Soda heeft twee boeken geschreven: ‘Echt Radmilo’ en ‘Moms’. Beide zijn verkrijgbaar in de boekwinkel of klik hier.