Cees Verdoorn
Refractiechirurg en medisch directeur Lasik Centrum

“Van de mensen die de Raindroptechniek ondergaan, heeft 90 procent geen leesbril meer nodig”, vertelt Cees Verdoorn. Hij is refractiechirurg en medisch directeur van het Lasik Centrum, dat tot nu toe de enige kliniek in Nederland is waar de Raindrop-techniek wordt toegepast.

Lens

“Tijdens de ingreep wordt bij mensen met presbyopie (ouderdoms verziendheid) een implantlens geplaatst in het hoornvlies van én oog met behulp van lasertechnieken. Deze zorgen dat er een flapje in het hoornvlies ontstaat, waaronder de implantlens kan worden geplaatst. De lens komt exact in het midden van de pupil en heeft als voordeel dat hij onzichtbaar is. Een dergelijke ingreep duurt vaak maar enkele minuten. Soms wordt de lens geplaatst als iemand toch al een laserbehandeling ondergaat omdat hij van de vertebril af wil. Andere keren volstaat de behandeling aan een oog om van de leesbril af te komen. De lens kan altijd blijven zitten en hoeft niet te worden vervangen.”

De techniek is relatief nieuw. In Amerika wordt de operatie al drie jaar verricht maar Verdoorn werkt er nu drie maanden mee en heeft inmiddels tien mensen van een dergelijke implantlens voorzien. Die zijn allemaal enthousiast, zo meldt hij. “Ze zijn veel minder afhankelijk van hun leesbril. Wel maakt het uit welk beroep iemand uitoefent. Een notaris zal na deze behandeling misschien toch de leesbril erbij pakken omdat hij veel leest. Maar verder behoort deze vaak tot het verleden.”

Voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor deze techniek. “Zo is de prijs van de ingreep –zo’n 2500 euro- voor sommigen wellicht een drempel. Het hoornvlies mag niet aan ziekten onderhevig zijn en moet dik genoeg zijn. De techniek is alleen geschikt voor mensen met sterkten variërend van -6 tot +3”, zegt Verdoorn. “Voor veel mensen is de Raindropmethode een luxeproduct, omdat het ‘slechts’ gaat om verminderde afhankelijkheid van een leesbril.

Toch menen we dat de techniek ook geschikt is voor een bredere groep. Zo is de lens mogelijk heel nuttig voor mensen die een staaroperatie achter de rug hebben en als gevolg daarvan niet goed kunnen lezen. Dit kan echter pas als de Raindroplens helemaal gelanceerd wordt voor deze indicatie, en dat is nog niet het geval. Wel komen er nog dit jaar Nederlandse klinieken bij die deze techniek gaan toepassen.”