De vergrijzing gaat gepaard met oogaandoeningen als staar, glaucoom en leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD). Het gevolg is onder meer een toename van het aantal staaroperaties. Nu worden jaarlijks zo’n 160.000 staaroperaties uitgevoerd. In 2020 zijn dat er zo’n 195.000.Het aantal gevallen van LMD zal verdubbelen. Om die toenemende vraag op te vangen, is het belangrijk dat patiënten terecht komen bij de juiste zorgverlener. De huisarts is de spil in dat proces. Die is verantwoordelijk voor een goede screening en doorverwijzing.

Verbetering

In de afgelopen decennia is er veel ten goede veranderd in de oogzorg, wat de kwaliteit van leven voor patiënten sterk heeft verbeterd. Als je kijkt naar de oogziekte glaucoom, dan is er veel verbeterd in de medicatie, die de oogboldruk moet verlagen. Deze medicijnen reguleren de oogdruk beter en langer, zodat pas in een later stadium een operatie hoeft plaats te vinden. Ook zijn er implantaten, die de oogdruk beter reguleren.

Voor een bepaalde vorm van macula degeneratie is er tegenwoordig een medicijn, die de groei van bloedvaatjes in het netvlies remt, waardoor ook het zichtverlies wordt geremd en soms zelfs verbeterd. De ontwikkelingen binnen de refractiechirurgie volgen elkaar snel op. Ooglaserbehandelingen worden door verbeterde technologie nauwkeuriger. Vormen van ouderdomsverziendheid kunnen worden verholpen door multifocale lens implantaten als vervanger van de ooglens of in het hoornvlies, waardoor een leesbril in veelal overbodig wordt. Voor mensen die bijziend zijn, zijn er naast ooglaseren, mogelijkheden lenzen in het oog te implanteren.

Lasertechnologie

Onlangs werd in Nederland het toonaangevende ESCRS-congres (European Society of Cataract and Refractive Surgeons), gehouden, het belangrijkste congres in Europa op het gebied van staar- en refractiechirurgie. Daar werden een aantal nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd, vooral op het gebied van de lasertechnologie, die staar- en refractiechirurgie veiliger maken en tot nog betere resultaten leiden.

Onder meer een wereldprimeur van Nederlandse bodem, van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde van het Maastricht UMC+, waarbij met een geavanceerde lasertechniek (met irisscan technologie) incisies in het oog worden gemaakt bij staaroperaties. De laser is volledig geautomatiseerd en maakt perfect ronde of symmetrische incisies op exact van tevoren berekende en vastgelegde locaties in het oog. Dat is mogelijk doordat bloedvaatjes, de pupil, de iris en de kromming van het hoornvlies ieder oog een uniek profiel geven. Van tevoren wordt een profielfoto, ofwel irisscan, van het oog gemaakt. Tijdens de operatie wordt de profielfoto op het echte oog geprojecteerd. De laser maakt automatisch de vereiste incisies: veilig, uiterst nauwkeurig en met nog betere resultaten.