Waarom hebben zoveel mensen geen toegang tot goede oogzorg?

“Soms zijn mensen zich niet bewust dat ze niet zo goed zien als nodig is”, vertelt Maat. “En  veel mensen hebben onvoldoende financiële middelen om een oogcontrole te laten uitvoeren en een bril te laten aanmeten. Nog vaker is het zo dat mensen wonen in een gebied waar oogzorg niet beschikbaar is.”

Hoe kun je die situatie verbeteren?

“Essilor is wereldmarktleider op het gebied van brillenglazen op sterkte. Onze organisatie telt meer dan 64.000 medewerkers en is actief in meer dan 100 landen. Die kracht kun je gebruiken om veranderingen te realiseren”, stelt Van Erp.

“Wij hebben een aantal programma’s opgezet zoals de ‘vision for life foundation’ en werken actief samen met diverse organisaties om de zorg naar de mensen toe te brengen en verandering teweeg te brengen. Dit jaar investeren wij wereldwijd, naast het vaste jaarlijkse bedrag, 19 miljoen Euro in onze missie.”

Wat zijn belangrijke onderdelen van oogzorg?

“Het gaat om correctie van de oogafwijking, om protectie van de ogen en om preventie”, somt Maat op. “Vroeger werd vooral of zelfs uitsluitend gekeken naar de sterkte van een brillenglas. Nu weten wij dat ook protectie en preventie heel belangrijk zijn. Ieder mens is uniek en ieder oog is uniek. Dat betekent dat ook de kijkoplossing specifiek voor die ene persoon moet worden ontwikkeld.

Een onafhankelijk opticien moet dus echt kijken naar wat de specifieke behoeften zijn en de producent moet glazen ontwikkelen die beantwoorden aan juist die kijkbehoeften. Dat vereist innovatie. Er moet onderzoek worden gedaan naar veranderende behoeften tussen bijvoorbeeld de generaties en naar technieken en mogelijkheden om daarvoor kijkoplossingen te bieden.”

Zijn er veranderingen binnen generaties?

“Absoluut”, reageert Van Erp. “De nieuwe generatie multifocaaldragers, generatie X, heeft andere kijkbehoeften dan de generatie daarvoor. De nieuwste generatie Varilux brillenglazen, Varilux® X-series™, is speciaal ontwikkeld voor de levensstijl van deze generatie en kan gepersonaliseerd worden voor de brildrager.” “En kijk naar de Millennials”, vult Maat aan.

“Zij hebben vooral een digitale levensstijl en gebruiken smartphones, tablets, computerschermen en tv’s voor het werk en om te ontspannen. Behalve vermoeide ogen, hebben zij vaak last van hoofdpijn, droge ogen en nek- en schouderklachten. In veel gevallen is dit op te lossen door de ogen de juiste ondersteuning te bieden met bijvoorbeeld Eyezen™ brillenglazen. Deze glazen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een digitale levensstijl.”

Hoe kun je die veranderende kijkbehoeften tijdig opmerken en nieuwe producten ontwikkelen?

“Door voortdurend onderzoek te doen en op basis van dat onderzoek te innoveren”, stelt Maat. “Wij investeren bijvoorbeeld jaarlijks 200 miljoen Euro in research & development. Door veel verschillende groepen consumenten bij dat onderzoek te betrekken, wordt duidelijk hoe kun kijk- en leesgedrag verandert en wat hun wensen zijn.

Dat heeft ons ook duidelijk gemaakt dat één bril vaak niet meer voldoende is voor de verschillende activiteiten die iemand dagelijks uitvoert. Net zoals je verschillende paren schoenen hebt voor verschillende activiteiten, zijn er ook verschillende brillen voor verschillende activiteiten. En dan niet alleen om goed en scherp te kunnen zien, maar ook om je ogen optimaal te beschermen.”

Waarom is die bescherming zo belangrijk?

“Wij worden steeds ouder, en onze ogen moeten dus steeds langer meegaan”, legt Van Erp uit. “Zonlicht bevat Uv-licht en blauw licht. Het cumulatieve effect van schadelijk blauwviolet licht kan leiden tot beschadiging van het netvlies en bijdragen aan leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Ook ledverlichting kan schadelijk zijn voor de ogen. Als je je ogen beschermt tegen dat schadelijke licht, kun je de ontwikkeling van sommige oogaandoeningen vertragen of zelfs voorkomen. Je ogen zijn goed vergelijkbaar met je huid. Als de zon schijnt, gebruiken mensen een crème met een hoge beschermingsfactor. Wij zijn gewend onze huid te beschermen. Maar wij beschermen onze ogen vaak nog te weinig.”