dr. W.R.O. Goslings

dr. W.R.O. Goslings
Oogchirurg, Lasik Centrum Oogkliniek Nederland
 

Nieuw in de oogheelkunde is de robotgestuurde LenSx® laser waarmee wij patiënten nog veiliger kunnen behandelen. Ieder oog is uniek in grootte, diepte en kromming. De geavanceerde 3D-beeldtechnologie van de robotgestuurde laser maakt een 3D-kaart van het oog, zodat er een uniek persoonlijk behandelplan opgesteld kan worden.

De robotgestuurde laser realiseert incisies die accuraat zijn op tienden van microns. Om een idee te geven; een menselijk haar heeft een gemiddelde doorsnede van 85 micron. Deze verhoogde nauwkeurigheid verbetert het resultaat van de lensvervangende operatie.

Dit kan zowel bij bril vervangende chirurgie; refractive lens exchange oftewel RLE, als bij staar. Bij staar is de ooglens vertroebeld en veroorzaakt deze een wazig zicht. Met vervanglenzen krijgt u weer helder en scherp zicht.

De beeldsturende software zorgt ervoor dat de laserpulsen alleen binnen het beoogde behandelgebied terechtkomen en de omliggende gebieden beschermd worden, de robot gestuurde laser maakt een breukpatroon in de natuurlijke lens.

Dit biedt twee belangrijke voordelen: er vinden minder handgestuurde acties plaats doordat robottechniek deze overnemen, nog grotere nauwkeurigheid in de operatie stappen. Tevens is er beduidend minder ultrasone energie nodig bij de operatie.

De laserbehandeling zelf neemt slechts drie minuten in beslag. Een wenselijke ontwikkeling, zeker gezien het feit dat steeds meer mensen op jongere leeftijd overgaan tot lensimplantatie.