Michiel Luger
Oogarts en medical director Bergman Clinics

Luger implanteert al jaren multifocale lenzen en sinds een half jaar nu ook de trifocale lens bij staaroperaties en bij ooglensvervangende operaties bij brildragers. “De reacties van clie╠łnten zijn uitermate positief”, vertelt hij. “Ze hebben een goed beeld, op alle functionele afstanden.” Kerkhoff sluit zich hierbij aan: “Patiënten zeggen er veel gemak van te hebben in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het werk achter de pc, in de keuken en bij de schappen van de supermarkt.Op deze middenafstanden wil je vaak kunnen focussen.”

Derde brandpunt

Vergeleken met de bifocale lens is een groot voordeel van de trifocale lens dat deze een derde brandpunt heeft. “Dat is voor het middengebied tussen veertig centimeter en een meter”, licht Kerkhoff toe. “Op die afstand willen mensen bij veel handelingen scherp kunnen zien.” Kerkhoff heeft de trifocale lens sinds september 2012 al vele malen geimplanteerd bij lensvervangende operaties. “Voor die zogenoemde replace-operatie kiezen mensen als ze last hebben van staar of wanneer ze van de veraf en leesbril af willen zijn. De eerste ervaringen zijn dat het zicht op tachtig centimeter significant beter is dan met de bifocale lens.”


Frank Kerkhoff
Oogchirurg Maxima Medisch Centrum

Halo-effect

Kerkhoff noemt nog wel twee nadelen: “Er kan sprake zijn van het halo-effect, wanneer mensen in het donker met een grote pupil naar een lichtbron kijken. Dan zien ze ringetjes daar omheen. Verder is de nieuwe lens niet geschikt bij een hoge cilindrische afwijking van het hoornvlies. Ik verwacht echter dat er over een jaar ook voor die groep een trifocale lens zal zijn.”

Brilonafhankelijk

De ontwikkelingen gaan snel. “We gaan de trifocale lens steeds meer gebruiken”,aldus Kerkhoff. Ook Luger is enthousiast: “Ik heb duizenden van dit soort operaties gedaan, maar dit is echt een fantastisch fenomeen.” Hij spreekt van een ‘uitzonderlijk mooi resultaat’ met de trifocale lens. “Ik zeg altijd bij een ooglensvervangende operatie: u bent straks voor negentig procent van de bril af. Met deze lens ligt dat percentage nog een stukje hoger.” Volgens Luger zijn de meesten na de ingreep echt brilonafhankelijk. “Ze zien scherp op een breed palet van afstanden.”