Refractiechirurg Oege Goslings is verbonden aan het Elisabethziekenhuis in Tilburg en werkt daarnaast bij het Lasik Centrum in Boxtel. Hij vertelt meer over staar en andere oogafwijkingen en gaat in op de innovatieve lensvergruizer die tegenwoordig gebruikt wordt.

Vertroebeling

Staar is niets meer of minder dan een vertroebeling van de lens. “Daardoor valt het licht er niet in voldoende mate doorheen en dat zorgt voor een onscherpe focus.” De vertroebeling komt door het ouder en stugger worden van de lens, waardoor aanwezige eiwitten samenklonteren. Dit zorgt voor een troebele lens en verminderde lichtinval. De belangrijkste reden dat iemand staar krijgt, is ouderdom. Vanaf 55 jaar kan staar voorkomen, oplopend tot 20 procent van de ouderen van 85 jaar. Andere oorzaken kunnen zijn: diabetes, bestraling van het hoofd, letsel aan het hoofd of door medicatie (ontstekingsremmers). Bij een heel klein percentage is staar aangeboren. Jaarlijks zijn er gemiddeld 160.000 staaroperaties, het is daarmee de meest uitgevoerde en veiligste ingreep in Nederland.”

Nauwkeuriger

“Een normale staaroperatie kent weinig risico’s. De chirurg maakt een klein sneetje in het oog en verpulvert met een speciaal apparaatje de troebele lens waarna deze ‘opgezogen’ wordt. Hierna wordt met hetzelfde apparaatje een opgevouwen kunststof lens in het oog geplaatst die daar uitvouwt.” Er is nu echter een laserapparaat waarmee een staaroperatie nog doelmatiger en preciezer uitgevoerd kan worden. “Het combineert een Femto second laser, 3D-beeldvorming, geavanceerde software en een aantal andere innovatieve functies die de lens vervangende procedure nauwkeuriger, sneller en preciezer maakt dan iedere andere operatiemethode. De Femto second lasertechniek wordt al enige tijd ingezet bij ooglaserbehandelingen, maar kan vanaf nu ook ingezet worden bij staaroperaties door een aangepaste procedure. Het wordt vooral toegepast in combinatie met de torische, multifocale, en trifocale implantlenzen.”

Kortere hersteltijd

Het is een ‘mesloze’ techniek en dat is voor veel mensen een geruststelling. “De laser maakt een minuscule opening in het oog die toegang geeft naar de lens. Vervolgens maakt de laser met uiterste precisie een opening in het lenskapsel waarin de kunstlens komt en vergruist heel precies de vertroebelde lens. Daarna wordt met de Phaco techniek de restanten van de oude lens weggehaald en de nieuwe lens geplaatst.” Goslings is bijzonder enthousiast over de inzet van deze Femtosecond laser. “Hoewel er al weinig problemen zijn bij staaroperaties, kan de laser het nog veel nauwkeuriger dan een mensenhand. Het werkt accurater en veiliger. Daarnaast is de hersteltijd korter en wordt er minder energie gebruikt in het oog. Dat geeft sneller scherp zicht, vooral in combinatie met multifocale en torische lenzen. Het voordeel is dat mensen bijvoorbeeld naast perfect verte zicht, ook de leesbril nog nauwelijks nodig hebben.

In soorten en maten

Voor wie laseren van de ogen geen uitkomst biedt, kan wellicht wel geholpen worden door het plaatsen van een kunststof lens voor de eigen lens. Kunststof lenzen bestaan in verschillende kwaliteiten. De kwaliteit is belangrijk voor de helderheid en levensduur van de lens. Er bestaan standaardlenzen (mono focaal), multifocale lenzen, waaronder trifocale lenzen en torische lenzen. Een torische lens heeft in de hoogte en de breedte twee verschillende sterktes; de zogenaamde cylinder sterkte.

Vervangende lens

Daarnaast is het mogelijk een kunststof lens te plaatsen in plaats van de eigen lens, die dan verwijderd wordt. Bij een vervangende lens kan de sterkte-afwijking gecorrigeerd worden. Deze methode is vooral geschikt voor wat oudere mensen. Dit kan ook een multifocale lens zijn waardoor men minder afhankelijk wordt van een leesbril.

Zonder leesbril

Nieuw is het plaatsen van een Raindrop lens in één van de ogen. Een dergelijke lens die in het hoornvlies wordt aangebracht, kan ervoor zorgen dat een leesbril niet meer nodig is. Een Raindrop lens komt altijd in het niet dominante oog.