Dat stelt optometrist Rob Rosenbrand, professional Relations Manager bij een fabrikant van optische producten. De natuurlijke ooglens verandert de sterkte van het oog door boller of platter te worden. Daardoor ziet men automatisch scherp van dichtbij en veraf.

Boven de veertig neemt het vermogen van de ooglens om van vorm te veranderen, geleidelijk af. De lens wordt minder flexibel en verliest als het ware de ‘rek’. Dit heet het verlies van accommodatie en gaat bij de één sneller dan bij een ander. Door dit natuurlijke proces gaat lezen op kortere afstanden steeds minder makkelijk.”

Het leeftijdsverschijnsel is niet te stoppen, in het medische vakjargon worden mensen boven de veertig dan ook ‘presbyopen’ genoemd. Presbyopie is de leeftijdsgebonden afname van het accommodatievermogen. “Er is geen ontkomen aan, het enige uitstel bestaat uit ontkenning. Iedereen kent de voorbeelden wel, de krant of het boek verder van je af houden, op de grond leggen, ogen samenknijpen bij het lezen.”

Computerscherm

Van dichtbij niet scherp meer zien is lastig in het dagelijks leven. “Letters op verpakkingen worden onleesbaar, een boek lezen wordt een opgave. Maar zeker ook in de werksituatie is het vervelend. Want niet alleen op leesafstand wordt lezen lastig, maar ook bij de tussenafstand zoals bij computerschermen en smartphone schermen.

Die afstand van gemiddeld 80 centimeter wordt ook steeds moeilijker scherp te zien, terwijl we gemiddeld tien uur per dag naar een scherm kijken.” Rosenbrand stelt dat een leesbril uitkomst kan bieden voor de leesafstand, maar dat dit geen oplossing biedt voor de tussenstand. “Om dat probleem op te lossen bestaan er multifocale of speciale computerbrillen.”

Verschillende sterktes

Een leesbril heeft echter zo zijn beperkingen. “Je verliest hem, bent hem kwijt als je hem nodig hebt en het is lastig om de bril steeds op en af te zetten als je moet lezen of in de verte ook scherp wil zien.” Wie een leesbril of multifocale bril lastig vindt, kan dan kiezen voor een multifocale contactlens.

“Een dergelijke lens bestaat uit drie zones met elk een verschillende sterkte. Daarmee ziet men dus van dichtbij, de tussenafstand én veraf, scherp.” Volgens Rosenbrand heeft het oog weinig moeite om aan een dergelijke lens te wennen. “Het gelijktijdig waarnemen van beelden voor veraf, tussenafstand en dichtbij gebeurt eigenlijk vanzelf in de hersenen die selectief het juiste beeld kiezen. De lens zit op het oog, is comfortabel en laat voldoende zuurstof door.”

Sterk verbeterd

Multifocale contactlenzen bestaan al langer, maar zijn de laatste jaren door innovaties sterk verbeterd. “Voorheen was de afstemming tussen de drie verschillende sterktes niet perfect en dat zorgde voor teleurstellingen bij zowel de klant als de opticien. De nieuwste generatie lenzen heeft echter een perfecte sterkteverdeling die elkaar iets overlappen voor het beste zicht.

Het product wordt enthousiast ontvangen, inmiddels is al 10 procent van de contactlensdragers overgestapt naar de nieuwe lens.” Het enige nadeel dat Rosenbrand kan noemen, is dat de scherpte dichtbij ’s avonds iets minder kan worden en dat het veraf zicht in vergelijking met een aparte bril voor afstand iets minder scherp kan zijn.