“Dat is 30 procent meer dan nu. Veel mensen zijn zich niet bewust van de impact van slechtziendheid. uderen verliezen hun zelfstandigheid, kunnen hun kinderen en kleinkinderen niet meer zien, niet meer lezen en televisie kijken. Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van leven van iemand met Macula Degeneratie vergelijkbaar is met die van iemand in het eindstadium van prostaatkanker.”

Oorzaken en behandelingen

Bij staar kan een operatie uitkomst bieden. Imhof: “Patiënten hebben vaak spijt dat ze het niet eerder hebben gedaan. Toch worden nog te veel mensen pas laat of niet behandeld. Sommigen hebben angst voor een operatie. Anderen zijn hulpbehoevend, bijvoorbeeld gehandicapt of dement, en wonen in instellingen waar de staar onopgemerkt blijft.”

Om de explosieve toename van het aantal mensen met ouderdomsblindheid een halt toe te roepen, is onderzoek nodig naar de oorzaken en mogelijke behandelingen van de veelvoorkomende oogaandoeningen, vindt Imhof. “Uit fondsen is in Nederland zo’n 1,2 miljoen euro per jaar beschikbaar voor oogheelkundig onderzoek. Dat is veel te weinig. Daarom hebben wetenschappers de campagne Strijders tegen Blindheid ontwikkeld.”

Meer onderzoeksgelden

“De oogheelkundige zorg kost momenteel 2,8 miljard per jaar”, weet de hoogleraar. “Wij willen benadrukken dat deze zorg voor de samenleving veel meer bespaart dan kost. Dat komt doordat slechtziende ouderen hun zelfstandigheid verliezen en dus blijvende zorg nodig hebben, maar ook vaker vallen en in het ziekenhuis belanden.” Imhof pleit voor meer onderzoeksgelden. “Daarmee kunnen we niet alleen de zorgkosten terugdringen maar - wat veel belangrijker is - ook de kwaliteit van leven voor heel veel ouderen verbeteren.”