Het aantal mensen met diabetes neemt toe; op dit moment heeft één op de veertien Nederlanders deze ziekte. Ook het aantal mensen met oogproblemen neemt toe. De twee stijgingen houden gedeeltelijk verband met elkaar.

Diabetes tast namelijk de bloedvaten en zenuwen aan, ook die in het netvlies. De complicatie die hierdoor optreedt heet ‘diabetische retinopathie’ en kan voorkomen bij zowel diabetes type één als type twee.

Het Diabetes Fonds en het Oogfonds hebben in de strijd tegen diabetes en oogproblemen de handen ineengeslagen. Gezamenlijk zorgen zij voor de financiering van een omvangrijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Maastricht UMC.

De Maastricht Studie

Vier jaar lang volgen onderzoekers van De Maastricht Studie 10.000 mensen met diabetes type twee. Zo willen zij achterhalen welke factoren een negatieve rol spelen bij diabetes in een vroeg stadium.

Een aantal factoren liggen voor de hand, zoals lichaamsgewicht, veel zitten, roken, alcohol en hoge bloedsuiker. Maar de onderzoekers kijken ook naar andere factoren zoals stijfheid van bloedvaten, variatie in bloeddruk en veranderingen in eiwitten door hoge bloedsuiker die zorgen voor snelle veroudering.

Diabetes type twee ontstaat heel geleidelijk waardoor ook de ogen maar heel geleidelijk achteruitgaan.

Het doel van dit onderzoek is diabetes en diabetische retinopathie in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken en te behandelen. Directeur van het Oogfonds Edith Mulder: “Diabetes type twee ontstaat heel geleidelijk waardoor ook de ogen maar heel geleidelijk achteruitgaan.

Het gevaar hiervan is dat iemand pas merkt dat er écht iets aan de hand is op het moment dat zowel de diabetes als de oogproblemen al verder gevorderd zijn. Het is zelfs zo dat de afwijkingen in het netvlies door diabetische retinopathie er al kunnen zijn, voordat de gezichtsscherpte zelf is aangetast.

Het tijdig ontdekken wordt hierdoor extra bemoeilijkt. Dat is ernstig want de oogschade die dan al is ontstaan, kan vaak niet meer hersteld worden. Met de resultaten van het onderzoek hopen wij dan ook diabetes en bijkomende oogproblemen eerder te ontdekken en effectiever te kunnen behandelen.”

Groot risico op oogproblemen

Beide fondsen zijn ontzettend blij met de samenwerking. Diabetische retinopathie is wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing: “Het risico op en de ernst van de oogklachten nemen toe naarmate iemand langer diabetes heeft.

Van de mensen die twintig jaar diabetes type twee hebben, heeft 85 procent te maken met ernstige slechtziendheid of blindheid. Bij type één is dit zelfs 95 procent. Omdat mensen op steeds jongere leeftijd diabetes krijgen, zijn er ook steeds meer mensen die op relatief jonge leeftijd een groot deel van hun gezichtsvermogen kwijt zijn.”

Emotionele lading

Onder mensen met diabetes is blind worden dan ook één van de grootste angsten. Hanneke Dessing: “Laatst was ik bij een bijeenkomst waar ik een vrouw van 45 jaar met diabetes ontmoette. Zij was al 50% van haar gezichtsvermogen kwijt.

Dat heeft een enorme impact. De gewone dingen zoals lezen of autorijden kun je dan niet meer. Wat brengt de toekomst haar? Kan zij haar opgroeiende kinderen straks nog zien? Er zit ook een hele emotionele lading achter. Het is goed dat dit onderzoek er nu is.”