Hans Lemij
Professor van het Oogziekenhuis Rotterdam

Prof. Hans Lemij van het Oogziekenhuis Rotterdam pleit daarom voor gebruik van oogdruppels zonder conserveermiddelen. Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw tussen de ogen en de hersenen langzaam afsterft. Daardoor wordt het zicht steeds slechter en kan zelfs blindheid ontstaan. De ziekte komt veel voor maar is niet erg bekend.

Levenslang druppelen

De oorzaak van glaucoom is een te hoge druk in de ogen. Behandeling bestaat meestal uit het dagelijks en levenslang druppelen met speciale oogdruppels die de druk verlagen. Omdat de oogdruppels gevoelig zijn voor bacteriën, worden er conserveermiddelen aan toegevoegd. Maar ook die conserveermiddelen kunnen de ogen schaden. “Bij veel gebruikers leidt het tot tranen, irritatie en roodheid”, zegt Lemij. “Dat wordt zelfs zo erg dat anderen er opmerkingen over kunnen maken. Dat is natuurlijk heel vervelend, vooral als je bijvoorbeeld in een winkel, in de horeca of als vertegenwoordiger werkt.”

Oogdruppels zonder conserveermiddel zijn er ook. Patiënten kunnen ze aan hun behandelaar vragen, maar die middelen zijn vaak wel duurder. En dat is al snel een knelpunt in de huidige zorg. “Ze worden wel verkocht, maar de keuze is beperkt”, weet Lemij. “Het is lastig om er steun voor te vinden bij verzekeraars en de politiek.”

Een ander punt is dat het patent op veel soorten oogdruppels is verlopen. Iedereen kan nu vergelijkbare maar goedkopere producten op de markt brengen. “Die druppels zijn vaak minder effectief en bevatten veelal hulpstoffen, waarvan we niet weten wat die op de langere termijn doen met de ogen. Van conserveermiddelvrije druppels is de samenstelling precies bekend. Ook dat is veiliger.”

Veel narigheid te voorkomen

Lemij vindt dat niet alleen de prijs van een middel moet tellen. “Oogdruppels zonder conserveermiddelen zijn weliswaar iets duurder, maar er is veel narigheid mee te voorkomen. Bovendien heeft tien procent van de gebruikers zo veel last dat zij moeten stoppen. Hun ogen moeten dan worden gelaserd of geopereerd, en dat geeft weer hogere kosten. De politiek en de verzekeraars moeten niet alleen gaan voor de laagste prijs. Want dan is de patiënt de dupe.”