Dr. Frank Goes
Oogarts

“De oppervlakte van deze lens is anders geslepen, dankzij het zogenoemde echelette-design”, vertelt oogarts dr. Frank Goes, die de TECNIS Symfony lens als eerste in de Benelux heeft mogen plaatsen. “Daardoor zijn er minder bijwerkingen. De resultaten zijn fantastisch, mijn patiënten zijn enorm enthousiast én brilvrij!”

“Met deze oplossing is gefocust op kwaliteit én comfort”, aldus Goes. “De eerste generatie multifocale lenzen was eigenlijk te sterk, waardoor je wel een heel scherp beeld kreeg voor veraf en dichtbij, maar niet tussenin. De TECNIS Symfony lens geeft een scherp zicht voor alle afstanden, ook tussenin. Het tussenzicht is immers erg belangrijk, omdat onze leesgewoontes zijn veranderd. We lezen niet zoveel meer op 30 centimeter van het oog, maar veel meer op ongeveer 70 centimeter, op een computer of een I-pad.”

Steeds meer patiënten met staar worden geopereerd. “Vroeger kregen zij standaard een unifocale implantlens, maar meer en meer mensen vragen naar lenzen waarmee ze op meer afstanden goed kunnen zien”, zegt dr. Goes. “Niemand draagt immers graag een leesbril”’

Deze nieuwe lens is niet alleen geschikt voor patiënten met staar, maar ook voor patiënten die lijden aan ouderdomsverziendheid (presbyopie) en leesproblemen. Dr. Goes: “Boven de veertig gaat men dichtbij slechter zien doordat de elasticiteit van de ooglens afneemt. Dan heb je op een gegeven moment een leesbril nodig.”

Voor een Europese studie is bij 150 patiënten de nieuwe lens geplaatst. Dr. Goes heeft in Antwerpen de lens bij meerdere patiënten geplaatst. De lens is geïntroduceerd tijdens het Europese congres  voor oogchirurgen, half september, en vanaf nu beschikbaar.