Bob Ververs
Refractiechirurg Eyescan

“Het sneetje om de oude lens te verwijderen en de nieuwe te plaatsen, maken we nu nog met een mesje”, vertelt drs. Bob Ververs, refractiechirurg bij Eyescan. “Met het nieu- we systeem wordt dat gedaan met een snijdende laser, die dat met veel meer precisie kan.”

Het apparaat maakt eerst een opname van het hoornvlies en de ooglens om nauwkeurig te berekenen waar de diverse weefsels zich bevinden. Vervolgens maakt de laser hele kleine sneetjes om met het opzuigbuisje bij de lensmassa te komen. “Het nieuwe systeem heeft voor de lensverwijdering minder ultrasound energie nodig om de lensmassa te kunnen verwijderen”, legt Ververs uit. “Daardoor komt er minder warmte in het oog en wordt het risico op beschadiging van het weefsel kleiner.”

“Het exact centraal plaatsen van de kunstlens en het maken van de lasergestuurde sneetjes verhogen de nauwkeurigheid, waardoor de kans dat het zicht op een 0-sterkte uitkomt groter is”, vervolgt de oogchirurg. Hij tekent aan dat hij de kostbare apparatuur niet voor standaard staaroperaties gebruikt maar voor brilvervangende lensoperaties. Indien er sprake is van een te verwachten mogelijk gecompliceerde staaroperatie, kan met de zorgverzekeraar overlegd worden over inzet van deze apparatuur.