Iedereen heeft aan het einde van een werkdag weleens vermoeide ogen. Maar wat als die klachten niet verminderen als je werkdag erop zit en je thuis branderige, stekende en droge ogen houdt? Asthenopie is een verzamelterm voor allerlei oogklachten die veroorzaakt en versterkt worden door ingespannen gebruik van de ogen zoals bij lezen of lang werken achter een beeldscherm. Mensen met asthenopie klachten spreken vaak van ‘vermoeide ogen’.

Zorg voor ogen!

“In Nederland is er nog weinig aandacht voor goede zorg voor onze ogen,” zegt Mirjam van Tilborg. Zij is docent en onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht en werkt als optometrist. Als optometrist kan zij screenen op oogaandoeningen en hulp bieden voor de klachten.

“We vinden het belangrijk om ieder half jaar naar de tandarts te gaan, maar laten onze ogen niet regelmatig controleren. Toch is het van belang dat we dit wel doen, want onze omgevingsfactoren en leefstijl zijn de laatste jaren enorm veranderd.

Je ziet ook een tendens wereldwijd dat mensen steeds jonger te maken krijgen met vermoeide ogen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat veel contactlensdragers al op hun 22ste jaar stoppen met het dragen van lenzen, omdat zij te weinig traanvocht aanmaken of te slechte kwaliteit traanfilm. Dat is echt veel te jong!”

Veranderde leefstijl en omgevingsfactoren

Van Tilborg pleit er voor om, naast regelmatige controle van onze ogen, ook onze leefstijl en omgevingsfactoren eens goed te bekijken. In deze moderne tijd worden vaak vele uren per dag achter beeldschermen doorgebracht.

Het effect van beeldschermen is onder andere dat mensen door de concentratie veel minder vaak gaan knipperen. Hierdoor wordt er te weinig traanvocht aangemaakt met als gevolg dat je geïrriteerde ogen kunt krijgen en wazig kunt gaan zien.

Knipperen is ook een mini rustmoment voor je ogen, omdat de hersenen tijdens het knipperen een deel van het visuele systeem uitschakelen. Het voorkomt vermoeidheid van de ogen. 

Het effect van beeldschermen is onder andere dat mensen door de concentratie veel minder vaak gaan knipperen.

Naast het knipperen is het belangrijk om je beeldscherm goed in te stellen, rekening te houden met de invloed van reflectie op je scherm en op de juiste afstand te werken van je beeldscherm. De verlichting en luchtvochtigheid is in de vele kantoortuinen ook niet optimaal waardoor mensen sneller last krijgen van hun ogen.

Verder nemen we steeds minder Omega 3 tot ons en slapen we korter en of slechter. “Deze veranderingen hebben ook gevolgen voor onze ogen. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor en kennis over oogklachten. Nu is het zo dat we bij klachten gaan behandelen door druppeltjes toe te dienen, maar we moeten veel meer preventief te werk gaan.

Vandaar dat het belangrijk is dat er meer richtlijnen komen voor het gebruik van beeldschermen, verlichting en vochtigheid in kantoorgebouwen. Als we het niet doen, is de kans groot dat dit de grootste beroepsziekte in Nederland wordt.”  

5 tips om vermoeide ogen te voorkomen!

1. Reset je ogen

Knipperen neemt bij beeldschermwerk af van 22 keer per minuut tot 7 keer per minuut. Een gezond, goed functionerend oog, knippert gemiddeld 22 keer per minuut. Je kunt de 20-20 regel gebruiken als geheugensteuntje: neem iedere 20 minuten een pauze van 20 seconden door je ogen op iets anders te richten. 

2. Drink genoeg

Vaak roepen mensen dat ze geen dorst hebben en daardoor vergeten te drinken, maar regelmatig drinken is erg belangrijk bij het voorkomen van vermoeide ogen.

3. Laat je ogen regelmatig screenen

Voor brildragers is het belangrijk om de brilsterkte regelmatig na te laten kijken, zodat zij de juiste ondersteuning hebben voor beeldschermwerk. Regelmatig je ogen volledig  laten screenen door een optometrist is voor iedereen verstandig.

4. Zorg voor de juiste verlichting

Werken in een kantoor met gelijkmatige verlichting en zonder reflectie op het beeldscherm is zoveel rustiger voor onze ogen.

5. Meet de luchtvochtigheid

Om je thuis of op kantoor prettig te voelen, moet het percentage vocht in de lucht 40 tot 60 procent zijn. Een hygrometer is een instrument waarmee je de luchtvochtigheid meet. Als de lucht te droog is, kun je open bakjes met water aan de radiatoren hangen of een luchtbevochtiger gebruiken.