Caroline Klaver
Hoogleraar Genetica van oogziekten in het Erasmus MC

"Uit onderzoek blijkt dat mensen met het zogenoemde CFH-gen - dat heeft 36 procent van onze bevolking - meer kans lopen om Macula Degeneratie te ontwikkelen als ze onvoldoende antioxidanten binnen krijgen.”

Fruit en vette vis

Wie zich aan de adviezen van het Voedingscentrum houdt en dagelijks 200 gram groenten, twee stuks fruit en twee keer per week vette vis eet, zit volgens Klaver goed. “Maar dat doet slechts tien procent van de bevolking. Daarnaast weten we dat rokers driemaal zoveel kans lopen op Macula Degeneratie. Heb je een hoog genetisch risico, dan kan dat oplopen tot ruim dertig keer zoveel.”

Myopie (bijziendheid) kan ook leiden tot slechtziendheid of blindheid. “By myopie is sprake van een verlenging van de oogbol, die meestal in de jeugd al ontstaat”, aldus de onderzoekster van het Erasmus MC. “Eén op de drie Nederlanders met een brilsterkte van -6 of lager ontwikkelt op latere leeftijd ernstige myopie.”

Buiten zijn

“Ons Generation R-onderzoek heeft aangetoond dat hoogopgeleiden meer risico lopen op myopie”, legt Klaver uit. “Zij zijn over het algemeen minder buiten en lezen veel of verrichten veel dichtbij werk. Daardoor krijgt het oog relatief vaker een onscherp beeld en heeft het de neiging meer te groeien. Wij adviseren ouders er voor te zorgen dat hun kinderen ten minste vijftien uur per week buiten zijn. Als ze sporten: liever buiten dan in een zaal.”         

Conclusie: Door aanpassing van de leefstijl kun je zelf iets doen om de kans op bepaalde oogziektes te verkleinen.