Peter Bas Kampmeinert

Pieter Bas Kampmeinert
Marketing Manager bij Bausch + Lomb

Onze manier van communiceren is de laatste jaren enorm veranderd. Het gebruik van Facebook, Whatsapp en Instagram zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks handelen. Onderzoek wijst uit dat wij door de komst van al deze social media gemiddeld 5 ½ uur op ons beeldscherm zitten te turen.

Kijken op het scherm van je Ipad, laptop en smartphone zorgt er voor dat je minder knippert met je ogen, waardoor je ogen en lenzen droger worden. Dat heeft als gevolg dat het water in je ogen en lenzen sneller verdampt.

“Het is bewezen, dat wie met een beeldscherm werkt nog maar slechts vijf keer per minuut knippert,” vertelt Pieter Bas Kampmeinert, marketing manager bij Bausch+ Lomb. “Dit in tegenstelling tot vijftien keer per minuut.

Hieruit kunnen allerlei klachten ontstaan zoals vermoeide, prikkende ogen, wazig zicht of hoofpijn. Lenzendragers kunnen niet zo lang meer hun lenzen inhouden en stappen einde van de dag vaak over op een bril. Het blijkt zelfs dat een op de drie lenzendragers stopt met het dragen van lenzen wegens het comfort.”

Oogverzorging

Gelukkig is er ook een hoop wat je zelf kunt doen om goed voor je ogen en lenzen te zorgen. Zo is er de 20-20-20 regel: na elke 20 minuten met een beeldscherm werken, 20 secondes naar een object op 20 meter afstand kijken.

De sterkte van je zicht kan variëren en als er geen goede correctie plaatsvindt, kun je klachten krijgen.

Voor veel mensen blijkt het in de praktijk verleidelijk om gewoon door te blijven werken. Oogdruppels  zijn een perfect middel om je ogen een opkikker te geven. Je maandlenzen goed reinigen en verzorgen draagt ook bij aan een goede oogverzorging.

Dat kan met de alles-in-één  of peroxide contactlens-verzorgingsproducten. Bij het eerste type contactlenzenvloeistof reinig, desinfecteer en bewaar je je lenzen in één vloeistof. Peroxide vloeistoffen zijn geschikt voor mensen met gevoelige ogen, ze zijn namelijk vrij van conserveringsmiddelen.

Het is wel heel belangrijk de speciale lenshouder te gebruiken en de vloeistof volledig te laten neutraliseren. Na zes uur kun je ze weer gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om je ogen minimaal een keer per jaar te laten controleren.

De sterkte van je zicht kan variëren en als er geen goede correctie plaatsvindt, kun je te maken krijgen me allerlei klachten zoals onder andere hoofd-, nekpijn en wazig zicht.

Controle

Om het belang van controles voor je ogen in Nederland extra te stimuleren is de Nationale Oogzorg Bon ontwikkelt. Deze bon is een samenwerking tussen Coopervision, Johnson&Johnson, Alcon, Bausch + Lomb en oogzorg-producten.nl.

Zij hebben hun krachten gebundeld om het belang van goede oogcontroles extra te benadrukken en aantrekkelijk te maken. Met deze bon kan er door iedereen in Nederland, voor slechts 25 euro een uitgebreide oogcontrole worden uitgevoerd bij een van de 150 aangesloten opticiens of contactlensspecialisten in Nederland.

Ontwikkelingen

Steeds vaker vinden er innovaties plaats op het gebied van contactlens-materialen.  Deze nieuwe materialen houden langer vocht vast. Een voorbeeld; MoistureSeal Technologie in ULTRA contactlenzen zorgt ervoor dat de lens na 16 uur nog 95% van het vocht bevat.

Daardoor kun je langer je lenzen dragen. Verder zijn er steeds meer producten in opkomst om je ogen en lenzen te verzorgen en te ontspannen tijdens het dragen van lenzen, zoals oogdruppels, -sprays en -maskers.

Kampmeinert: “Mensen moeten zich realiseren dat er zoveel veranderd is in de loop der jaren. Dus als je vroeger zonder succes lenzen hebt geprobeerd , is het zeker de moeite waard om te kijken wat de opties tegenwoordig zijn.

De kwaliteit van de opticien en contactlensspecialist is enorm toegenomen en er is veel geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Kortom, er is veel meer mogelijk.”

Informatie over Nationale Oogzorg Bon

Kijk op www.nationale-oogzorgbon.nl voor de bon én de aangesloten specialisten in de buurt.