Maar een op maat gesneden advies over de te kiezen contactlens en de verzorging er van is onmisbaar voor het prettig en veilig dragen van de contactlenzen. “Contactlenzen verschillen van elkaar in maat, vorm, materiaal en sterkte”, zegt Hans Kloes, secretaris van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC).

“Ook de combinatie van de contactlens en de verzorgingsvloeistof is belangrijk omdat die op elkaar en op het oog kunnen reageren. Geen oog is hetzelfde. Vooral voor wie begint met contactlenzen is een goed advies essentieel. Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de starters afhaakt omdat de contactlenzen niet lekker zitten, het zicht niet optimaal is, of de ogen er last van hebben.”

Vrije verkoop

“Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen”, benadrukt Hans Kloes. “Daarom is het belangrijk de kennis en expertise in te schakelen van vakmensen. Niet voor niks is er een tweejarige opleiding voor contactlensspecialisten. Toch is het zo dat in Nederland - net als in Portugal - de verkoop van contactlenzen niet is gereguleerd. Iedereen mag ze verkopen, terwijl het advies van een specialist cruciaal is voor het veilig en comfortabel dragen van de contactlenzen en de gezondheid van de ogen op de langere termijn.”

Gevraagd naar de voordelen van contactlenzen zegt de ANVC-bestuurder: “Ten opzichte van de bril is het zicht evenwichtiger. Als je voor het ene oog een correctie van -2,00 nodig hebt, en voor het andere oog -5,00 krijg je met sterk verschillende brillenglazen geen goed zicht. Met contactlenzen is dat geen probleem. Bij het sporten, vooral balsporten en contactsporten, is een bril hinderlijk en soms gevaarlijk. Ook dan zijn contactlenzen een betere oplossing. Brillenglazen kunnen beslaan bij temperatuurverschillen, met contactlenzen heb je daar geen last van.”

Materiaalkeuze

Wat materiaalgebruik betreft is er onderscheid te maken tussen zuurstofdoorlatende vormstabiele (ofwel harde) contactlenzen - momenteel zo’n 30 procent van alle lenzendragers - en hydrofiele (zachte) contactlenzen. Kloes: “Maandlenzen zijn op dit moment erg populair. Verder is er steeds meer vraag naar multifocale contactlenzen. Voor 98 procent van de mensen die een oogcorrectie nodig hebben, zijn contactlenzen beschikbaar en is er meestal ruime keus. Alleen bij bepaalde aandoeningen is maar één oplossing mogelijk.”

De flexibiliteit van de zachte contactlens is tegelijkertijd een valkuil. Waar bij harde contactlenzen een vuiltje in het oog direct leidt tot irritatie en het uitnemen van de contactlens, is dit namelijk met zachte contactlenzen veel minder snel merkbaar. “De zachte contactlens absorbeert het oogvocht en vormt zich deels naar het oppervlak van het oog”, legt Kloes uit. “De contactlens werkt als een pleister, waarbij een eventuele oneffenheid wordt ‘meegenomen’ en minder goed waarneembaar is voor de drager. Dat kan ertoe leiden dat vervuiling te laat wordt opgemerkt, waardoor een ontsteking of schade kan optreden aan het oog.”

“Ga altijd voor een optimaal zicht en topcomfort”, benadrukt Kloes. “En als je met een zachte contactlens iets voelt, blijf dan niet doorlopen maar raadpleeg een contactlensspecialist. Je ogen zijn goud waard, dus wees er zuinig mee.”