Dick van der Niet
Hoofdredacteur van Vision Today

“Wie koopt er nog een telefoon van tien jaar geleden?”, zegt Dick van der Niet. “Ook als je een bril nodig hebt, wil je de beste die er te krijgen is. De zelfstandig opticien is dan het aangewezen adres.” Van der Niet is als hoofdredacteur van Vision Today uitstekend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de optiekbranche. Hij constateert dat zelfstandige opticiens - veel meer dan de grote ketens en prijsvechters - investeren in innovatie. “Het is een aspect dat veel te weinig aandacht krijgt. Brillen worden lichter en comfortabeler, brillenglazen worden steeds meer afgestemd op de leefstijl van nu.”

Blauw licht

Als voorbeeld noemt de trendwatcher een coating die beschermt tegen ‘blauw licht’. Moderne apparatuur, zoals televisies, tablets en smartphones, stralen dit blauwe licht uit en zorgen er voor dat je na een overdosis vaak niet goed in slaap kunt komen, legt hij uit. “De brillenglazen met de speciale coating filteren het blauwe licht, waardoor je er minder last van hebt. Er is in de loop der jaren ook steeds meer keus gekomen uit hobby- en computerbrillen. Ook daarover kan de opticien een deskundig advies geven.”

“Behalve in een breed assortiment met de nieuwste producten investeren de zelfstandige optiekwinkels ook in geavanceerde apparatuur”, weet Van der Niet. “Voor oogmetingen worden voortdurend nieuwe apparaten ontwikkeld, die zeker de eerste tijd behoorlijk prijzig zijn. Een opticien met passie voor zijn vak wil meegaan met zijn tijd en nieuwe technieken uitproberen en aan kunnen bieden aan zijn klanten.”

Daarnaast ziet Van der Niet dat in steeds meer zelfstandige optiekwinkels naast de gediplomeerd opticien ook een optometrist werkt. “Die is meer medisch opgeleid en kijkt naar de gezondheid van het oog. De optometrist zit als het ware tussen de oogarts en de opticien in. Diabetespatiënten moeten bijvoorbeeld vanwege een verhoogd risico op oogziektes elk jaar hun ogen laten controleren. Dat kan bij een optometrist.”

Voedingsadviezen

De optometrist kan ook voedingsadviezen geven. Van der Niet: “Dat verwacht je inderdaad niet bij een optiekzaak, maar goede voeding is wel degelijk belangrijk voor het oog. Twee collega-opticiens die gestopt zijn met hun praktijk hebben ‘Goed voor ogen’ opgericht. Zij bieden onder meer recepten aan die zorgen voor de juiste voedingsstoffen, die op termijn oogziekten kunnen voorkomen. We zijn met z’n allen heel veel bezig met ons lijf, maar de ogen vinden we een vanzelfsprekendheid. We kunnen met goede voeding dus ook iets doen waardoor onze ogen langer goed blijven!”

Innovatieve producten en technologieën en de focus op gezondheid zijn volgens de trendwatcher voor de optiekbranche belangrijke pluspunten. “Naast het vakmanschap en de persoonlijke aandacht, die ook een enorme meerwaarde zijn.”