Janssen: “Een optometrist beoordeelt een oog op ziekte en/of afwijkingen in niet acute situaties. De optometrist behandelt ogen niet zelf, maar beoordeelt of het oog wel of niet gezond is. Afhankelijk van de bevindingen stuurt de optometrist iemand door naar een oogarts of hij/zij houdt de patiënt zelf in de gaten.

Jonker: “Een contactlensspecialist houdt zich alleen bezig met lenzen voor gezonde ogen. Is er een oogafwijking of bijvoorbeeld een ooglidrandontsteking, dan stuurt deze specialist de persoon door naar een huisarts, optometrist of oogarts.” De contactlensspecialist is niet opgenomen in de keten oogzorg.

Optometrie wordt in veel ziekenhuizen aangeboden en momenteel zijn er proeven gaande om optometrie in de eerstelijns zorg aan te bieden waardoor mensen met niet acute klachten niet naar het ziekenhuis hoeven. Hopelijk kan optometrie in de eerste lijn op korte termijn in de oogzorgketen opgenomen worden zodat mensen dichtbij huis vergoede zorg kunnen krijgen. ”

Branchevereniging

Beide beroepen hebben dus overeenkomsten, maar ook verschillen. Een optometrist heeft een BIG artikel 34 registratie en volgt een vierjarige HBO opleiding.

Het is voor de patiënt gemakkelijk te controleren of hij/zij wordt geholpen door iemand met verstand van zaken.

De contactlensspecialist kan na de driejarige MBO opleiding tot opticien via een leerwerktraject de tweejarige contactlensspecialist opleiding volgen. Bonafide optometristen en contactlenzenspecialisten zijn lid van de branchevereniging, volgen bij- en nascholing en hebben daarvan een bewijs in hun behandelruimte hangen.

“Een dergelijk logo staat op naam, het is dus voor de patiënt gemakkelijk te controleren of hij/zij wordt geholpen door iemand met verstand van zaken. Optometrist is een beschermd beroep, contactlensspecialist helaas niet. Voor beide geldt ook dat op de website van de branchevereniging te zien is wie aangesloten is.”

Droge ogen

Een probleem dat door zowel de optometrist als de contactlensspecialist veel wordt geconstateerd zijn ‘droge ogen’. “Dit kan veel oorzaken hebben en kan een milde, maar ook een ernstige vorm hebben. Oorzaken kunnen zijn: ziekte, leeftijd, leefstijl, hormonaal, het dragen van contactlenzen en de omgeving.

De traanfilm bevochtigt het oogoppervlak en is essentieel om het oog gezond te houden, goed te kunnen zien en geen comfortklachten te krijgen. De traan zorgt ervoor dat het oog schoon blijft en stof en bacteriën uit het oog spoelt om ooginfecties te voorkomen.”

Janssen adviseert mensen die last hebben van droge ogen, dat eerst te laten onderzoeken door de optometrist om zo mogelijk de oorzaak ervan te achterhalen. “Veel mensen krijgen klachten van droge ogen door hun leefstijl en/of factoren in hun omgeving. ” Jonker: “Vooral airconditioning en veel naar een beeldscherm kijken, is rampzalig voor ogen.”

Vaker knipperen

Janssen: “Droge ogen ontstaan in dit geval als de traanfilm niet voldoende vernieuwd wordt. De traanfilm zorgt voor een constante vochtigheid van het oog. Normaal gesproken knippert iemand vijftien keer per minuut met zijn ogen. Wie ingespannen naar een beeldscherm kijkt, doet dit maar vijf keer per minuut.

Daardoor wordt het oog droger en kan dit een brandend of tranend oog geven.” Beiden adviseren niet te lang achter elkaar naar een beeldscherm te kijken en vaker pauze te nemen. “Teveel naar een beeldscherm kijken en dan vooral lange tijd onafgebroken, leidt niet alleen tot droge ogen, maar kan ook andere klachten geven zoals hoofdpijn en nekpijn.

Daarnaast wordt het dan moeilijker om de ogen ‘scherp’ te stellen.

Daarnaast wordt het dan moeilijker om de ogen ‘scherp’ te stellen. Kijk daarom af en toe even in de verte, loop een stukje en knipper wat vaker met de ogen.” Janssen stelt dat het niet alleen het beeldscherm is dat droge ogen kan veroorzaken.

“Wie bijvoorbeeld veel in de auto zit met de blowers in het gezicht, kan beter een bril opzetten om de luchtcirculatie tegen het oog te verminderen.” Druppels om de droge ogen bij comfortklachten te verhelpen, zijn een prettig hulpmiddel aldus beiden. “Deze druppels zijn zonder recept te verkrijgen bij drogist, apotheek of opticien.“

Het beste

Zowel Jonker als Janssen stellen dat een contactlens afgestemd wordt op het individuele oog en op de leefomgeving. Jonker: “Lenzen bestaan in verschillende materialen en elk materiaal heeft weer een andere vloeistof nodig. Een speciale lens kan ellende voorkomen.

Wij zoeken een lens bij het oog, op basis van wat we zien en horen. Dat is altijd beter voor het oog dan ‘zomaar’ een lens uit de schappen van de drogist of van internet.” Jonker en Janssen stellen allebei: “Niet aangemeten lenzen kunnen onomkeerbare schade aan de ogen aanrichten.

We merken regelmatig dat mensen de risico’s daarvan niet kennen of in ieder geval onderschatten. Wij adviseren daarom naar een optometrist of contactlensspecialist te gaan als men het beste voor zijn/haar ogen wil en klachten wil voorkomen. Tenslotte wil iedereen het beste voor zijn ogen.”