Dymph van der Werf

Dymph van der Werf
Algemeen oogarts bij het Flevoziekenhuis in Almere
 

Dymph van der Werf, algemeen oogarts bij het Flevoziekenhuis in Almere vertelt over het groeiende aantal oogproblemen. Van de ‘normale, gezonde populatie’ heeft al meer dan de helft een bril of contactlenzen nodig voor een zo optimaal mogelijk zicht.  Echter doordat mensen steeds ouder worden, groeit het aantal oogproblemen.

Buiten spelen

Ook jongeren worden steeds meer afhankelijk van een bril en/of contactlenzen. Vroeger werd gezegd ‘niet te dicht bij de tv te gaan zitten, want dat is niet goed voor je ogen’. Tegenwoordig spelen kinderen vaker op de iPad dan buiten waardoor min sterktes (myopie) sneller ontwikkeld kunnen worden.

Van der Werf raadt aan de kinderen lekker buiten te laten spelen in plaats van met je neus op een beeldscherm. “Dat is veel beter en leuker voor ze!”

Ontwikkeling

Oog voor detail is belangrijk in het vak, maar het werk van een oogarts beperkt zich niet alleen tot de oogbol zelf. Verschillende lichamelijke aandoeningen kunnen zich manifesteren in het oog. “Alle oogziektes bestonden vroeger ook al”, zegt Van der Werf.

"Toen was er alleen niet altijd een diagnose bekend of werd er gezegd dat er niets aan gedaan kon worden. Oogheelkunde is één van de snelst ontwikkelende specialismes. Vroeger was bijvoorbeeld de ouderdomsziekte maculadegeneratie (vorm van netvliesslijtage) een ziekte waar niks aan gedaan kon worden.

Tegenwoordig kunnen we middels injecties het proces vertragen of zelfs een halt toeroepen. Net als bij glaucoom, een ziekte die gerelateerd is aan de oogdruk waardoor je oogzenuw beschadigd raakt. Ook daarbij zijn er tegenwoordig meer opties om het beter onder controle te houden.”

Diabetes

Van der Werf vertelt dat diabetes mellitus (suikerziekte) in combinatie met verminderd zicht relatief nog altijd veel voorkomt. “Dat blijft een probleem. Niet alle mensen met diabetes krijgen oogcomplicaties, maar er is wel een heel duidelijke relatie met glucose waardes die structureel te hoog zijn.

Dit komt omdat de oogzorg in Nederland kwalitatief van hoog niveau is.
 

Dit geldt zowel voor diabetes type 1 als de ‘ouderdoms suikerziekte’ type 2. Gelukkig zien we echte blindheid ten gevolge van suikerziekte in ons land nog maar zelden, vaak omdat problemen tijdig worden gesignaleerd.  Dit komt omdat de oogzorg in Nederland kwalitatief van hoog niveau is. Zowel in het ziekenhuis als in optiekzaken.

Bij opticiens werken vaak ook optometristen die een speciale opleiding hebben genoten en daardoor veel verstand hebben van refractie maar ook oogziektes kunnen herkennen. Een goede opticien heeft dus een screenende functie en kan adviseren om naar een oogarts te gaan. Ook zijn patiënten steeds kritischer en kloppen zij zelf sneller aan bij de oogarts. “

Modestatement

Tegenwoordig zijn er voor diegenen die bril- of contactlensonafhankelijk willen zijn genoeg mogelijkheden in de innovatieve laser- en refractieklinieken in Nederland.

Toch is het opvallend om te merken dat brillen steeds meer worden gezien als fashion item. “Laatst kregen we een kindje via het consultatiebureau doorgestuurd, zo vertelt Van der Werf. Alles zag er goed uit en zij hoefde dus ook geen bril, maar na dit goede nieuws barstte het meisje in tranen uit. Bijna iedereen in de klas had een bril en dat wilde zij ook!”

Net als ouderen die bijvoorbeeld na een staaroperatie geen bril meer nodig hebben, maar deze toch willen blijven dragen. “Want na veertig jaar met bril, vinden zij het zonder bril vaak toch een beetje een kaal gezicht!”