Carroll Webers
Afdelingshoofd Universiteits-kliniek voor Oogheelkunde Maastricht UMC

“Het oog functioneert door een zekere spanning. Die spanning wordt opgebouwd door oogvocht, dat opbouwstoffen aanlevert en afvalstoffen afvoert. Werkt het afvoerkanaaltje niet goed, dan loopt de oogdruk op. Te hoge druk beschadigt de oogzenuw, die het oog met de hersenen verbindt. Gevolg: gezichtsveld uitval en soms blindheid.”

Glaucoompatiënten zien aanvankelijk nog scherp in het centrum, maar het brede gezichtsveld verdwijnt als je er niets aan doet, zegt Webers. “Mensen gaan tegen anderen aanlopen of botsen tegen een deur en snappen niet waarom. Een vergevorderd stadium van de ziekte heeft grote impact op het functioneren van mensen, mede omdat in dat stadium ook het centrum uitvalt. Ook autorijden wordt een probleem en vaak onmogelijk, omdat je een soort tunnelvisie overhoudt.”

Glaucoom kan erfelijk zijn, maar ook bijzienden of mensen met een iets verhoogde oogdruk lopen eerder risico op glaucoom. Daarnaast is glaucoom, volgens de oogdeskundige, typisch iets voor mensen boven de 40 jaar. En tot slot vormen mensen van Afrikaanse origine een risicogroep. Zit je in zo’n risicogroep, dan is het raadzaam de oogdruk te laten controleren.

“Een beschadigde oogzenuw herstelt nooit meer; weg is weg. De behandeling van glaucoom is daarom gericht op het stoppen of remmen van de ziekte door de oogdruk te verlagen, met druppels, tabletten, een laserbehandeling of operatie. Druppels zijn het eenvoudigst. Tabletten werken ook goed, maar kennen veel bijwerkingen en worden alleen tijdelijk gebruikt. Met een laserbehandeling zorg je dat het afvoerkanaal weer makkelijker oogvocht kan afvoeren. In sommige gevallen kan operatief, van eigen weefsel of van kunststof, een nieuw afvoerkanaaltje worden gemaakt.”

Onderzoek naar glaucoom is met name gericht op betere behandeling. “Om hoge kosten van slechtziendheid te voorkomen, moeten we meer opereren. Dus zoeken we naar een toegankelijker vorm van chirurgie, want tot nog toe zijn het tamelijk grote ingrepen. Momenteel worden nieuwe technieken ontwikkeld om operaties te vereenvoudigen".