Ovaal is ideaal. Zachte contouren, de haarlijn en een kin met ovale rondingen creëren een harmonieus effect in het gezicht. Je hebt dus geluk als je een ovaal gezicht hebt, want hierbij passen bijna alle brillenvormen en –maten. Hoekige brillen onderscheiden bepaalde accenten, ronde brilvormen benadrukken de zachte eigenschappen en donkere kleuren in de bril zorgen voor een wat strengere uitdrukking.

Hoekig houdt van rond. Zijwaartse contouren, duidelijke hoeken op het voorhoofd en een hoekige kin maken het gezicht lang en  smal. Gebogen en ronde glazen verzachten de hoekige gezichtsvorm. Zorg dus dat je kiest voor opvallende frames met grote ronde glazen. Dit breekt de lengte van het gezicht waardoor je gezicht minder lang oogt.


Rond zoekt naar hoeken. Als je een rond gezicht hebt, heb je vaak een zachte gezichtsuitdrukking. Het gezicht lijkt wat voller en enigszins ingekort. Vierkante en hoekige glazen passen daarom goed bij jou. Subtiele versies, zoals frameloze en niet te grote glazen complimenteren de ronde gezichtsvorm. Als je wat meer wilt opvallen, speel dan met verschillende kleuren en design.


Subtiel ontmoet het hart. Deze vorm kenmerkt zich door een breed voorhoofd, een scherpe haarlijn, hoge jukbeenderen en een smalle kin. Brillen met een dun montuur zijn een goede combinatie voor deze gezichtsvorm. Hierbij kan je creatief zijn met een sierlijke bovenrand. Dit accentueert het dominante voorhoofd. Let erop dat de zijkanten van de bril de zijkanten van het gezicht volgen.


Bovenkant wil aandacht. Het voorhoofd en de slapen zijn smaller dan de kin. Hierdoor valt de kin meer op. Brillen die zo breed zijn als het breedste gedeelte van het gezicht zijn daarom perfect voor deze gezichtsvorm. Opvallende ontwerpen en oplopende glazen passen hier goed bij. Hierdoor creëer je een harmonieuze verhoging van het onderste gedeelte van het gezicht.


Vierkant wil oplettendheid. Deze vorm kenmerkt zich door een vierkant voorhoofd, een hoekige kin en rechte contouren. Het gezicht oogt wat breed. Ronde en gebogen frames maken het zachter. Een discreen en frameloos montuur past hier goed bij. Zorg dat je niet gaat voor een opvallend frame. Een opvallend frame zorgt er namelijk voor dat het gezicht korter lijkt.


 

De digitalisering van de optiekbranche

Het wordt steeds normaler om een bril op sterkte online te bestellen. Wat betekent dit voor een opticien? Deze vraag kreeg ik vaak toen ik de overstap maakte van een optiekzaak naar een webshop. Juist voor wie online een bril bestelt, is kwaliteit en maatwerk van groot belang. Een opticien met verstand van zaken kan in zo’n onderneming niet ontbreken.

Een groot deel van mijn dag besteed ik dan ook aan klantcontact. Er zijn nogal wat mythes rondom het kopen van een bril. Klanten bellen vaak met lichte paniek op, in de veronderstelling dat ze ‘lastige ogen’ hebben. Na doorvragen blijkt het vaak om een simpele cilinderafwijking te gaan. Een volkomen normaal onderdeel van de sterkte is door de mystiek van de optiekwereld veranderd in ‘iets lastigs’, waardoor de indruk bestaat dat de glazen daarom zo duur zijn. Hier is uiteraard niets van waar.

Online opticiens maken het kopen van een bril op sterkte gemakkelijk en betaalbaar. Iemand die al een bril heeft, hoeft alleen zijn brilrecept op te zoeken. Nieuwe brildragers verwijs ik voor een deskundige oogmeting altijd met klem naar opticiens in de winkel. ¢