Bas de Nes

Bas de Nes
Directeur brancheorganisatie NUVO

Als één van de weinige landen in Europa kent Nederland geen wettelijke regelgeving rond het beroep opticien. Brancheorganisatie NUVO is er daarom om de kwaliteitsstandaard van opticiens in Nederland hoog te houden.

Directeur Bas de Nes van brancheorganisatie NUVO: “Wij vinden het belangrijk dat een consument die zijn ogen wil laten meten, weet waar hij moet zijn voor een kwalitatief goede meting. Daarom zijn wij zo’n vier jaar geleden met een keurmerk gekomen.

Hiermee garanderen wij dat er bij de 1500 opticiens die bij ons zijn aangesloten, minimaal 32 uur per week, minimaal één gediplomeerd opticien in de zaak aanwezig is. Overigens zien we in de praktijk dat veel optiekzaken meer dan één gediplomeerde in dienst hebben.”

Objectieve en subjectieve oogmeting

Bij het verrichten van een volwaardige oogmeting is de aanwezigheid van een gediplomeerd opticien onmisbaar. Wetenschappers bevestigen dat bij een goede oogmeting altijd een objectieve én een subjectieve meting moet worden verricht.

“Je kunt natuurlijk een mooi apparaat in je zaak zetten waarmee je objectief de sterkte-afwijking meet, maar vervolgens moet er een gediplomeerde opticien aan te pas komen voor de subjectieve meting.

Deze moet namelijk dat wat de consument aangeeft op de juiste wijze interpreteren en om tot de juiste sterkte komen. Tevens bepaalt de opticien bij de subjectieve meting de cilindersterkte. Als dit niet goed wordt uitgevoerd kun je naar huis worden gestuurd met een bril waar je vreselijke hoofdpijn of andere klachten van krijgt”, aldus Bas de Nes.

Keurmerk

65% Van de Nederlandse optiekbedrijven is aangesloten bij de NUVO. Deze zijn te herkennen aan het NUVO Keurmerk ‘Kijk Goed!’ op de winkeldeur of -ruit.

Dat mag je helemaal geen oogmeting noemen. Ik vind dat kwalijk.

Bij de overige opticiens en andere aanbieders van ‘oogmetingen’ is dus onduidelijk of zij voldoen aan de kwaliteitsnormen. Dit leidt tot gerommel in de markt. Bas: “Er is een drogisterijketen die brillen verkoopt en zegt daarvoor een oogmeting te doen, maar wat zij feitelijk doen is alleen de objectieve meting.

Ook online worden zogenaamde oogmetingen gedaan, vanachter het beeldscherm. Dat mag je helemaal geen oogmeting noemen. Ik vind dat uiterst kwalijk.”

Registreren van oogmetingen onder het keurmerk

Het belang van een gediplomeerd opticien blijkt niet overal even bekend te zijn. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die afspraken hebben met partijen in de optiekbranche waar geen gediplomeerd opticien aanwezig is. “Dat is iets waar wij ons als NUVO momenteel mee bezighouden. Het is onwetendheid en daar moet snel verandering in komen. Als je praat over goede zorg, dan vind ik dit een zeer belangrijk punt.”

De NUVO werkt inmiddels aan een volgende stap, namelijk het vaststellen van een protocol dat regelt waaraan een oogmeting moet voldoen, bij het Zorginstituut Nederland. Bas de Nes: “Hiermee willen we het keurmerk nóg sterker maken en bovendien het verschil met niet-aangesloten partijen en de door hen uitgevoerde zogenaamde oogmetingen benadrukken.”