Twee jaar geleden merkte Linda Hakeboom (31) tijdens het presenteren dat het lezen van een simpele autocue haar wat minder goed afging dan ze gewend was. Een ogentest maakte snel duidelijk waarom: ze moest een bril.

Eenmaal aan de bril ging er een wereld voor haar open: “Het is zo’n verschil! Ik heb spijt dat ik dit niet eerder heb gedaan. Ik zie niet alleen alles scherper, maar ik heb er ook gewoon meer energie door. Het is een verademing om niet meer met mijn ogen te hoeven knijpen!”

De jaren tachtig bril

Linda heeft drie brillen: twee ‘gewone’ brillen en een statement bril. Die statement bril is ook haar lievelingsbril. Ze heeft ‘m gekocht in het brillenmuseum in Amsterdam. De bril is gemaakt in 1985, Linda’s geboortejaar.

Een bril is net als een tattoo; iets heel persoonlijks op je lichaam.

Linda herinnert zich het moment dat ze de bril kocht nog goed: “Toen ik de bril ging ophalen nam ik een vriendin mee die geen bril nodig heeft, maar zij vond mijn bril zo cool dat ze toen ook meteen een bril heeft gekocht, maar dan zonder sterkte.”

Die jaren tachtig bril is een waar sieraad meent Linda en ze zou het heel erg vinden deze bril ooit kwijt te raken. Dat zal gelukkig niet zo snel gebeuren omdat de bril behoorlijk groot is. Want, als je dan een bril draagt dan moet je er honderd procent voor gaan. Opvallen mag best vindt ze.

Carice van Houten

Volgens cijfers van het CBS dragen ruim zes op de tien Nederlanders een bril of lenzen. Het leuke aan een bril is volgens de presentatrice hetzelfde wat ze mooi vindt aan kleding: als je het goed weet te combineren dan kan het je net dat beetje extra geven.

Ook straal je iets persoonlijks uit met de keuze van een bepaald kledingstuk of montuur. Voor haar werk draagt ze echter toch vaker lenzen, om de simpele redenen dat deze gewoon net iets praktischer zijn. Een boegbeeld als het gaat om brillen dragen als modestatement? Linda: “Carice van Houten!

Die heeft echt van die grote statement brillen, zo tof! Ik vind haar nóg stoerder als ze zo’n ding op haar neus heeft. Ik vind mensen sowieso heel intrigerend als ze een grote opvallende bril dragen, daar zal vast een interessant karakter achter zitten denk ik dan.

Ik heb dan de neiging om die mensen meteen van alles te vragen. Dat heb ik ook als mensen een bijzondere tattoo hebben. Wat dat betreft vind ik het dragen van een bril net zoiets als met een tattoo: iets heel persoonlijks op je lichaam dragen.”

Nog een laatste tip van Linda voor de (toekomstige) brillendraagster: zet iedere bril die je vet vindt gewoon op je neus en draag ‘m met trots!