Jaap van Blitterswijk
Contactlensontwikkelaar

"Toch is mijn overtuiging dat één op de drie nieuwe lenzendragers beter af is met een specifiek gefabriceerde lens, oftewel een maatlens.” Belangrijk voor een optimaal passende contactlens zijn volgens Van Blitterswijk de kromming van de oogbol, de diameter van het hoornvlies, en de stand van de oogleden. “Lenzenspecialisten beschikken over apparatuur om die variabelen nauwkeurig te meten. Aan de hand van de metingen wordt geadviseerd welke lens het meest geschikt is. De zachte lens is de meest populaire en comfortabele soort contactlens.”

“De harde zuurstofdoorlatende contactlens is vooral populair bij oudere lenzendragers die al sinds de eerste generatie harde contactlenzen - in de jaren zeventig - goede ervaringen heeft. Een belangrijk voordeel is dat een harde lens langer meegaat. Ook de hoeveelheid en de kwaliteit van het oogvocht spelen een belangrijke rol. Een relatief droog oog vraagt om ander materiaal dan een oog met voldoende oogvocht.”

Vooral beginnende lenzendragers hebben baat bij een goed advies, vindt de expert. “We zien dat relatief veel starters met standaardlenzen na een paar maanden last krijgen omdat de lens niet goed past of omdat er irritaties ontstaan. Maatwerk geeft echt het beste resultaat, want geen oog is in vorm en grootte gelijk.”