Vincent Moolenaar
Oprichter Opsteker

Sinds 1 januari 2016 staat Vincent Moolenaar aan het roer van zijn bedrijf Opsteker dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van lesmateriaal voor verpleegkundigen.

Vincent, zelf al jarenlang werkzaam als verpleegkundige en sinds 2015 ook als docent verpleegkunde, weet als geen ander dat verpleegkundigen behoorlijk wat weerstand hebben tegen de verplichte bijscholing.

“Mijn ervaring is dat de gebruikelijke lessen ook wel heel plastisch zijn. Bijna alsof het over houtbewerking gaat in plaats van over mensen.

Ik ben ervan overtuigd dat dat anders kan en daarom ontwikkel ik met mijn bedrijf lesmateriaal dat leuker is, onder andere door er video’s in te verwerken waarin ervaringsdeskundigen aan het woord komen. Ook besteed ik meer aandacht aan de menselijke kant van de zorg.”

Achterstand

Het leven met een chronische ziekte is soms onvoorspelbaar. Dit maakt bijvoorbeeld het volgen van een opleiding lastig. Hierdoor komen mensen met een beperking al snel op achterstand te staan, terwijl ze beste goede bedrijfsideeën kunnen hebben.

De Bart de Graaff Foundation helpt deze mensen met het programma ‘Bikkels’ toch een eigen bedrijf op te zetten. “Ze geven je net dat extra zetje waardoor je met de gezonde mensen kunt meekomen,” vertelt Vincent over zijn eigen ervaringen als ‘Bikkel’.

“De mensen van de Bart de Graaff Foundation denken enorm met je mee, maar zijn ook kritisch als het moet. Wat ik zo sterk vind is dat ze ook kijken naar hoe je beperking een kracht kan worden. In mijn geval hebben we gekeken naar mijn persoonlijke ervaringen als nierpatiënt en hoe dit van toegevoegde waarde kan zijn bij het ontwikkelen van mijn lesmateriaal.”

Onzekerheid

Ondanks dat Vincent nu een jaar geleden een niertransplantatie heeft ondergaan en het goed met hem gaat, raakt hij zijn onzekerheid over de toekomst niet zomaar kwijt.

“Sinds de transplantatie durf ik iets meer lange termijnplannen te maken, maar echt grote stappen zetten vind ik nog steeds moeilijk. Liever houd ik me bezig met het maken van video’s die ik binnen een week klaar heb, dan dat ik me heel erg op zaken als de sales van mijn bedrijf stort, waar je toch een lange adem voor moet hebben.”

Uiteraard hoopt Vincent dat zijn vertrouwen in de toekomst verder zal toenemen, want hij heeft sterk het gevoel dat er een groot belang schuilgaat achter het succes van zijn bedrijf Opsteker.

“Mijn toekomstideaal is dat Opsteker uitgroeit tot een begrip binnen de gezondheidszorg en zo een waardevolle bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg. Iets waar velen, waaronder ook ikzelf, zo afhankelijk van zijn.”