Wat te doen?

Bij brandend maagzuur zijn er twee soorten zelfzorggeneesmiddelen beschikbaar; de zogeheten maagzuurbinders en maagzuurremmers.

Maagzuurbinders (antacida en alginaten)

  • Werken in de maag en binden en neutraliseren het overtollige maagzuur.
  • Hebben een snelle werking en werken gedurende enkele uren.
  • Bij klachten die tot enkele uren aanhouden en zich vaak voordoen na het eten en ‘s avonds.

Maagzuurremmers (H2 blokkers en protonpompremmers, ofwel PPI’s)

  • Worden in de bloedbaan opgenomen en zorgen ervoor dat de maagzuurproductie in de maagwand wordt geremd.
  • Beginnen te werken na enkele uren, maar werken een langere tijd. H2 blokkers tussen 8-12 uur en een PPI’s tot maximaal 24 uur.
  • Bij klachten die frequenter, zwaarder en langduriger voorkomen en niet alleen overdag maar ook ‘s nachts optreden.

Komt het vaak voor dat mensen met maag- en darmklachten komen?

“Ik zie dagelijks mensen in de winkel met maag- en darmklachten. Het gaat dan vooral om brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Maar ook diarree, verstopping en kramp komen regelmatig voor. Klanten vragen: Ik heb last van opkomend maagzuur, of: Ik heb de hele dag een vol gevoel... heeft u daar iets voor?”

Kun je iedereen helpen?

“Ik begin altijd met een aantal standaard vragen om een goed advies te kunnen geven: voor wie is het, wat zijn de klachten, wanneer zijn ze begonnen, heeft u al iets geprobeerd? Bij ouderen, kleine kinderen en zwangere vrouwen zijn er risico’s. Tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd mag je niet alle middelen gebruiken. Ouderen gebruiken soms medicijnen op recept, waardoor zelfzorgproducten mogelijk niet het gewenste effect hebben.”

Wat adviseer je bij brandend maagzuur?

“Dat ligt aan de klachten. Er zijn maagzuurbinders, de zogeheten antacida en alginaten, die snel werken bij brandend maagzuur. Ze hebben een zuurbindende werking en neutraliseren het maagzuur. Daarnaast heb je de maagzuurremmers, zoals de H2-blokkers en protonpompremmers, afgekort PPI’s. Die zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt en hebben een vertraagde maar langdurige werking.”

Heb je ook tips om brandend maagzuur te voorkomen?

“Jazeker, daar begin ik meestal mee bij dit soort klachten. Mijn advies is: kleine porties eten, anderhalf tot twee liter vocht innemen per dag, matigen van koffie en koolzuurhoudende dranken, en roken en alcohol mijden. En zo min mogelijk stress, dat helpt ook.”

Adviseer je ook wel eens om de huisarts te raadplegen?

“Bij ernstige klachten adviseer ik altijd om als de klachten langer dan veertien dagen aanhouden, naar de huisarts te gaan. Ook mensen die medicijnen op recept gebruiken, kunnen beter eerst de arts raadplegen.”

Wat adviseer je bij darmklachten?

“Bij krampen kan een kruidengeneesmiddel een goede oplossing zijn, die heb je in druppelvorm en kunnen helpen tegen maag- en darmkrampen, misselijkheid, en een opgeblazen gevoel. Gaan de krampen gepaard met diarree, dan is er loperamide.”

Merk je effect van tv-reclames over zelfzorgproducten?

“Ja, dan is er al snel meer vraag naar die producten. Zoals enige tijd geleden bij poederzakjes tegen brandend maagzuur, daar was direct meer vraag naar in de winkel.”

Is er ook een piek voor de feestdagen als mensen meer eten?

“Ja, dan willen mensen voor de zekerheid de zelfzorgmiddelen alvast in huis hebben. Met name in december merk je dat de producten tegen maag- en darmproblemen ook uit voorzorg worden gekocht.”

Veel voorkomende klachten

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens maag- en darmklachten. Veel voorkomende zijn maagzuur, maag- en darmkrampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel en diarree.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt in verhouding vaak voor. Het kan een brandend gevoel geven in de maag en een zure smaak achterin de keel. Het ontstaat wanneer de maag teveel maagzuur aanmaakt. Soms komt het overtollige maagzuur omhoog en in de slokdarm (reflux of zure oprispingen). Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, met name in de eerste maanden, last van brandend maagzuur. Het hormoon progesteron zorgt dan voor een spierverslapping, waardoor maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.

Maag- en darmkrampen

Maag- en darmkrampen ontstaan door (snelle) samentrekkingen van de spieren in het spijsverteringsstelsel. Vaak geeft dit een intens, pijnlijk gevoel dat komt en gaat. Krampen kunnen gepaard gaan met klachten als een vol gevoel en gasvorming, diarree of obstipatie. Spanning en stress kunnen de klachten aanwakkeren.

Misselijkheid

Misselijkheid is een vervelend onbestendig gevoel in de maagstreek. Zin in eten verdwijnt en alles gaat tegenstaan. Het kan een voorbode van braken zijn en heeft invloed op het hele doen en laten. Een aanwijsbare oorzaak is er niet altijd.

Opgeblazen gevoel

Ook een opgeblazen gevoel of winderigheid komt veel voor. Vooral na het eten kunnen zich gassen vormen in het maagdarmkanaal die geen natuurlijke uitweg vinden. Je kunt je er behoorlijk ongemakkelijk bij voelen; het kan lijken alsof er stenen in de maag liggen.

Diarree

Symptomen van diarree zijn: frequente dunne ontlasting, veelal gepaard met buikpijn, krampen of een opgeblazen gevoel. Acute diarree ontstaat meestal door een besmetting met virussen, bacteriën of parasieten en is meestal van korte duur. En veelvoorkomende vorm van acute diarree is buikgriep als gevolg van een virus. Darminfecties ontstaan vaak in het buitenland door slechte hygiëne en vreemde virussen, bacteriën en parasieten. Zijn er combinaties van diverse klachten, dan spreekt men over symptomen van dyspepsie en of prikkelbare darm syndroom.