“Welkom bij Ikea”, grapt oprichter Aat van der Leden als hij zijn gasten rondleidt langs hoge stellages in een uitgestrekt magazijn. Hier gaan dagelijks grote en kleine dozen op transport naar leveranciers in binnen- en buitenland.

Al meteen bij binnenkomst ervaren de bezoekers dat het bedrijf, ondanks de indrukwekkende productiecijfers, een ambachtelijke en warme sfeer uitademt. Op een inpandig nostalgisch dorpsplein wordt koffie met appelgebak geserveerd en vertelt Van der Leden vol humor over de beginjaren.

Gemotiveerd doordat zijn schoonvader een stoma kreeg, werkte hij aanvankelijk voor ConvaTec. Voor zijn eigen zaak CombiCare, reisde hij met compagnon en stomaverpleegkundige Arthur Smid door het hele land om stomadragers te helpen.

Persoonlijke aandacht

In een film die op de open dag wordt getoond vertellen stomadragers over de persoonlijke aandacht en de innovatieve oplossingen van EuroTec. In de loop der jaren is een reeks van producten ontwikkeld waarmee maatwerk kan worden geleverd.

Een doorbraak was de komst van de ‘Tupperware’ sluiting voor het 2-delig systeem, vertelt Van der Leden. Daardoor kan de plak (een zelfklevende huidlaag rond de stoma) gemakkelijk worden voorzien van een nieuw zakje. De eerste 1-delige systemen - zoals een rubberen zak, waar mensen jaren mee moesten doen - zijn te zien in het stomamuseum op het dorpsplein.

In de fabriek valt op dat er ook bij EuroTec steeds meer geautomatiseerd is. Er zijn lange productiestraten voor stomazakjes in talloze formaten en modellen, small tot extra large. Sinds kort is er ook een robot. Toch zijn er vanwege verfijnde materialen en millimeterwerk ook machines die met de hand worden bediend. Snijwerk, inpakken en kwaliteitscontrole is ook nog steeds mensenwerk.

Er zijn lange productiestraten voor stomazakjes in talloze formaten en modellen, small tot extra large.

Na het bezoek aan de werkvloer is er op de open dagen een workshop over de diverse producten. Elk stoma en elk mens is anders, legt de stomaverpleegkundige uit, dus zijn er plakken en zakjes in vele maten en zijn er ook accessoires zoals extra pleisters en steunbanden.   

Ervaringsverhaal

Stomadrager Math Crijns vertelt hoe hij zelf een oplossing heeft gevonden om zijn aanvankelijke schroom en schaamte over zijn stoma te doorbreken. “Geef hem een naam! Mijn stoma heet Huubke en ik zeg altijd: Huubke hoort bij mij.” Ondanks de verre reis vanuit Limburg is de open dag voor stomadragers volgens de heer Crijns absoluut de moeite waard. “Het is mooi te zien welke producten er zijn en met hoeveel toewijding en liefde die worden gemaakt.”   

Bezoekers van de open dag krijgen na afloop een tasje mee met informatiemateriaal en kunnen gratis monsters aanvragen. Het is ook mogelijk om een persoonlijk adviesgesprek te hebben met de stomaverpleegkundige en de buik en stoma te laten beoordelen, want veel mensen komen al jaren niet meer in het ziekenhuis. De kleurrijke verpakkingen springen direct in het oog. “Het ziet er niet medisch uit en de vlinder op de verpakking is ook een symbool voor hoop, want een stoma helpt mensen om na een moeilijke periode hun leven weer op te pakken.” legt Van der Leden uit.