Marion Schaatsbergen

Natuurgeneeskundig Therapeut

Schadelijke stoffen

In een perfecte wereld zouden onze lever en onze nieren ons lichaam volledig kunnen ontgiften. Maar die perfecte wereld bestaat niet. Onze lever en nieren zijn oorspronkelijk ontworpen voor het lichaam van een Neanderthaler. In die tijd leven wij niet meer.

Wij eten andere producten, maken gebruik van make-up, verven ons haar, poetsen onze tanden en leven in een wereld met luchtvervuiling. Kortom, ons lichaam komt met hele andere stoffen in aanraking dan waarvoor het is ontworpen. Het gevolg is dat onze lever en onze nieren niet alle schadelijke stoffen kunnen afbreken.

Biofilm

“Die stoffen blijven in ons lichaam”, vertelt Natuurgeneeskundig Therapeut Marion Schaatsbergen. “Zij werken, door middel van verzuring, de groei van ziekmakende bacteriën in de darm in de hand en zorgen ervoor dat de gezonde bacteriën daar niet goed kunnen overleven. Dit geeft de schadelijke bacteriën de kans om ongecontroleerd te groeien.

Onze lever en nieren zijn oorspronkelijk ontworpen voor het lichaam van een Neanderthaler.
 

Het geheel van deze ziekmakende bacteriën vormt de biofilm in de darmen. Die biofilm is een ideale voedingsbodem voor onder meer virussen, parasieten en schimmels en bedekt het gezonde slijmvlies dat onze darmwand beschermt. Het vervelende is dat al die schadelijke stoffen niet in de darm blijven maar via het bloed ook nog eens in de rest van ons lichaam terechtkomen.”

Detoxen

Die biofilm krijg je niet weg met gezond voedsel of door een tijdje te vasten. Zelfs medicijnen hebben geen invloed op de aanwezigheid van de biofilm. Sommige medicijnen maken weliswaar dat je darmen helemaal leegraken, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een coloscopie. Maar zelfs dan blijft de biofilm intact. “Dat is allemaal slecht nieuws”, vervolgt Schaatsbergen. “Gelukkig is er ook goed nieuws. Door te detoxen kun je die biofilm wel kwijtraken.”

Klok terugdraaien

De Griekse arts Hippocrates constateerde ruim tweeduizend jaar geleden al dat ‘de dood in de darmen huist’. Inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld dat inderdaad heel veel ziektes hun oorsprong hebben in de darmen. “Hoe schoner wij onze darmen houden, des te gezonder ons lichaam is”, stelt Schaatsbergen. Nu is detoxen natuurlijk geen wondermiddel dat garant staat voor een lang en gezond leven, maar het biedt je wel de mogelijkheid om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen.

Je kunt door te detoxen darmklachten voorkomen en als je al klachten hebt, kun je ze verminderen. Ook bij darmziekten kan het een verlichtende werking bieden. Je verwijdert namelijk alleen de schadelijke biofilm en er zijn geen schadelijke bijeffecten. In feite draai je de klok, de vervuiling van je lichaam, een stukje terug.

Periodiek onderhoud

Net zoals wij regelmatig naar de tandarts gaan, is ook detoxen een kwestie van herhalen. De eerste keer is detoxen intensief. Die biofilm heeft zich immers in de loop der jaren opgebouwd. Een eerste detoxkuur is daarom vaak iets langer. Die periode kan oplopen tot 12 dagen maar doorgaans heb je bij een eerste kuur voldoende aan een kuur van zes dagen.

Je kunt door te detoxen darmklachten voorkomen en als je al klachten hebt, kun je ze verminderen.

Daarna is het een kwestie van onderhoud en kun je volstaan met ieder half jaar een driedaagse kuur. Belangrijk is wel dat detoxen verantwoord gebeurt. “Wie zwanger is, borstvoeding geeft, sterk verzwakt of ernstig ziek is, zou alleen onder begeleiding van een ervaren therapeut en na overleg met de behandelend arts over moeten gaan tot een detox.”