Angéla ter Horst

moeder van Senna (7), Luca (4) en Noah (9 weken)

“Mijn oudste had als baby heel veel krampjes. Senna huilde ontroostbaar. Ik ging met van alles in de weer. Toen ik zijn voeding aanpaste, was er gelukkig resultaat. Binnen een paar dagen had ik een heel ander kind. Senna was veel rustiger, sliep beter. En huilde stukken minder.”

Diarreeluiers

“Helaas had mijn tweede zoon ook al binnen enkele dagen klachten. Zozeer zelfs, dat hij 24 uur per dag diarreeluiers had. Ik maakte me heel erg zorgen om Luca. Toen na 11 dagen zijn billen daardoor helemaal open lagen en hij bloed in zijn ontlasting had dacht ik ‘Nu is het klaar’. In het ziekenhuis hoorden we dat Luca een ontstoken darm had. Voor mijn derde zoon -die van een andere vader is- ben ik voor de zekerheid naar de dokter gegaan. Ik kreeg het advies om met normale voeding te starten. Gelukkig gaat het heel erg goed met Noah. Vooralsnog heeft hij nergens last van.”

Impact

“Ik heb vooral gemerkt dat je er heel onzeker van wordt als je kind veel huilt en je niet weet wat je moet doen. Het heeft een enorme impact. Zeker bij de eerste komt er al zo veel op je af. Andere moeders raad ik aan om zo veel mogelijk te vertrouwen op hun eigen gevoel. Luister naar jezelf als jij denkt dat er iets mis is met je kind. Vertrouw er bovendien op dat het weer goed komt.”


Mandy Passau 

moeder van Fay (8,5 week)

“Sinds haar geboorte kreeg Fay normale melk via de fles. Na een week of twee merkten we dat ze erg veel krampen had als ze moest poepen. Ze huilde veel en het lukte me maar niet om Fay te troosten. Er werd me verteld dat er geen reden was tot grote zorg zolang ze nog ontlasting had.

De krampjes hielden aan en de dosis van Fays voeding werd verhoogd. Hierna werd het huilen erger en had ze bijna non-stop krampen. Steeds vaker stopte Fay met drinken halverwege een fles omdat ze last had van krampjes.”

Stressvol

“Al met al was het een heel stressvolle periode. Het is heel naar om niks voor je kind te kunnen doen. Iedereen zei dat krampjes er nu eenmaal bij horen. Gelukkig zagen we toen we overschakelden op andere voeding dat het na een paar dagen al veel beter ging met Fay. Met drinken, met de krampjes en ook huilde ze na een poosje nog amper. Daarnaast verbeterde haar ontlasting. In plaats van één poepluier in drie dagen zitten we nu op drie per dag.”

“Ieder kind is anders”

“Vaak krijgen ouders de nodige adviezen als hun kind veel huilt en krampjes heeft. Mijn tip is vooral om daaruit datgene te halen wat het meest op hen van toepassing is. Ouders kennen hun kind immers het best en iedere baby is weer anders. We kijken vooral naar wat Fay wil en voeden haar als ze honger heeft. Dat gaat heel goed. Ze slaapt nu ook de nacht door.”