Als je darmen niet gezond zijn, kan alles uit balans raken en je veel klachten krijgen. Een groot percentage van de Nederlanders hebben darmklachten, zoals obstipatie, diarree, darmkrampen, een opgeblazen buik, etc…

Sommige mensen gaan meerdere keren per dag naar de toilet, sommige maar 1 keer in de 5 dagen. Vooral obstipatie is schadelijk omdat de toxins die vrijkomen bij de vertering dan opgenomen kunnen worden in de bloedstroom. Maar wat doe je aan obstipatie?

Tips voor voeding

Ik heb zelf ervaren hoe het is om obsitipatie te hebben. Mijn hele jeugd had ik last van mijn darmen, altijd een opgeblazen buik en obstipatie. Ik ben op een gegeven moment anders gaan eten.

♥ Let op tarwe

Tarwe kan voor veel mensen klachten geven. Het is moeilijker te verteren en kan de darmwand irriteren.

♥ Let op suiker

Suiker kan de boel verstoppen. Het brengt de darmflora uit balans. Beter om zo min mogelijk suiker te eten.

♥ Let op zuivel

In melk zit veel lactose (melksuiker). Dit is ook lastig te verteren voor veel mensen. Daarnaast geeft veroorzaakt zuivel vaak ook slijmvorming.

In zure melkproducten (o.a. yoghurt, kefir) is het lactose gehalte lager en daarom soms iets beter te verteren.

Dit moet je wel doen

♥ Veel groente eten 

Belangrijk om veel gezonde vezels binnen te krijgen om zo de ideale voedingsbodem voor de darmen te creëren, en de stoelgang te verbeteren.

♥ Veel water drinken

Het liefst met een beetje keltisch zeezout. Daar help je de darmen mee.

♥ Beweeg

Door een betere doorbloeding zullen de darmen beter hun werk kunnen doen.

Gluten

Al jaren eet ik zelf veel minder gluten, niet omdat ik een allergie heb zoals coeliaki, gelukkig, maar wel een intollerantie. Ik verdraag gluten gewoon niet goed en voel me veel energieker als ik ze mijd. Ik snap dat veel mensen het gluten verhaal maar vreemd vinden. Maar ik zeg altijd; als jij je er lekkerder bij voelt, je geen opgezette buik meer hebt, geen obstipatie meer, geen rommelende darmen meer, dan is dat voor jou je graadmeter toch?

Het betekent niet dat gluten voor iedereen slecht zijn hoor. Ieder lichaam is anders en veel mensen hebben nergens last van als ze hun dagelijks boterhammetje eten. Maar heb je gevoelige darmen, net zoals ik zelf en Bregje van der Loo (ervaringsdeskundige) dan kun je eens een tijdje proberen om minder gluten of glutenvrij te eten. En kijken hoe je je voelt. Want het helpt niet alleen mensen met een echte glutenintollerantie maar ook met gevoelige darmen.

Ervaringsverhaal van Bregje van der Loo

Ik eet sinds ruim 7 jaar 95 procent glutenvrij, omdat dit me geadviseerd werd door een natuurarts en Vivian. Zij gaven aan dat een glutenvrij dieet positieve invloed op mijn darmaandoening Colitis Ulcerosa zou kunnen hebben. En dat heeft het zeker. Sindsdien heb ik geen opgeblazen buik en geen onrustige darmen meer na het eten. Van 3 zetpillen Mesalazine (ontstekingsremmer voor Colitis Ulcerosa) per dag naar 1 zetpil om de dag. En ik voel me stukken fitter en beter.

De 3 belangrijkste etenswaren die ik vervangen heb voor glutenvrije producten zijn pasta, brood en koekjes. Hier wen je heel snel aan. Zeker tegenwoordig is dit gemakkelijker gezien er zelfs in de gewone supermarkten glutenvrije producten te krijgen zijn. Ook steeds meer restaurants hebben glutenvrije menu's op de kaart staan.