Patricia Schutte

Patricia Schutte
Voedingscentrum
 

Wat doet pasta voor ons lichaam?

“De volkoren variant zorgt er onder meer voor dat we vitaminen binnenkrijgen, zoals B1. Daarnaast leveren de vezels in volkoren producten verzadiging op; je raakt vol, kunt er een poosje tegen en het product levert dus ook op de langere termijn energie. Bovendien is de kans dat je naar (ongezonde) tussendoortjes grijpt kleiner, vertelt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

Met niet-volkoren producten is die verzadiging er veel minder. Het voordeel van volkoren producten is ook dat ze relatief veel voedingsstoffen leveren voor de calorieën die ze bevatten. Dat noemen we de energiedichtheid. Het eten van zilvervliesrijst is ook prima, die levert eveneens voedingsstoffen. Zolang je verder gezonde keuzes maakt en er genoeg groente bij eet.”

Kan elke dag pasta kwaad?

“Zolang de rest van je voedingspatroon gezond en gevarieerd is en je meestal kiest voor volkoren producten is er geen bezwaar. Er is ook niets tegen om elke dag aardappelen te eten, zolang je ze opneemt in een gezond voedingspatroon met volkoren producten.

Brood is ook goed voor ons omdat er jodium in zit, een stof die nauwelijks in andere voedingsmiddelen voorkomt. Als je weinig brood of geen brood eet, let er dan op dat je jodium binnenkrijgt uit andere bronnen, zoals extra (magere) zuivelproducten en zeevis.”

Wat zijn de grootste misverstanden die je tegenkomt?

“Dat rijst, pasta, aardappelen en brood dikmakers zijn. Dat is niet zo. Zolang je maar kiest om verder ook gezond en gevarieerd te eten. Een maaltijd die gedeeltelijk bestaat uit aardappelen wordt natuurlijk wèl ongezond als je er veel vette jus over giet en er een groot stuk vlees bij eet. Het draait allemaal om balans en variatie.”

Geeft witte pasta energie?

“Alle pastasoorten bevatten koolhydraten. En die leveren je energie, ook die in witte pasta, brood en rijst. In de volkoren versies zitten alleen meer vezels. En niet alleen verzadigen die beter, ook bevorderen ze een goede darmwerking en een gezonde stoelgang.”

Voor wie zijn glutenvrije producten geschikt?

“Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen. In Nederland kampt één procent van de mensen met een glutenovergevoeligheid en voor deze groep is het belangrijk glutenvrije producten te gebruiken. Toch kiezen ook mensen zonder deze intolerantie voor een glutenvrij leven.

Dat vergt een enorme aanpassing en is onnodig en onverstandig. Het risico is namelijk dat ze bepaalde producten schrappen met voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.”