In de afgelopen jaren zijn, net zoals in de geneeskunde, ook in de diergeneeskunde officieel erkende specialismen ontstaan. Ronald van Noort, Europees specialist interne geneeskunde bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht, behandelt onder anderen maag-, lever- en darmaandoeningen bij dieren. Hij geeft antwoord op belangrijke vragen rondom deze aandoening bij dieren.

Welke problemen komt u tegen?

“Ernstige ontstekingen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa komen bij honden en katten gelukkig zelden voor. Bij dieren zien wij wel regelmatig ontstekingen of tumoren van de slokdarm, maag of darm. Pancreas- of leveraandoeningen en verstoppingen van de slokdarm door bijvoorbeeld het inslikken van vreemde voorwerpen komen regelmatig voor en ook het Prikkelbare Darm Syndroom kan soms herkend worden.

Bij honden en katten zien wij vaker dan bij de mens parasitaire infecties van maag en darm. Voor al die aandoeningen geldt dat het heel belangrijk is dat tijdig de juiste diagnose wordt gesteld. Dan kan immers ook tijdig de juiste behandeling worden gestart. Hoe eerder je de juiste behandeling kunt bieden, des te beter de prognose.”

Iedere hond of kat is weleens een beetje ziek. Hoe weet je dat er iets ernstigs aan de hand is?

“Dat is inderdaad best moeilijk. Iedere hond of kat geeft immers weleens over of heeft een keertje diarree. Maar als je hond of kat langdurig braakt, steeds kokhalst en niet wil eten of drinken, of als de diarree langer aanhoudt, dan kan dat, zeker als er ook sprake is van vermagering en lusteloosheid, wijzen op een ernstige aandoening. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.”

Waarom is die snelheid van belang?

“In sommige gevallen kan een tijdige diagnose het verschil maken tussen leven en dood. Als je huisdier bijvoorbeeld kokhalst en niet wil eten of drinken, kan dat wijzen op een afsluiting van de slokdarm door bijvoorbeeld het inslikken van een speeltje of een ander vreemd voorwerp. Zo vreemd hoeft dat voorwerp overigens niet eens te zijn.

In sommige gevallen kan een tijdige diagnose het verschil maken tussen leven en dood
 

Ook het inslikken van grote stukken kauwbot kan ernstige problemen veroorzaken. Zelfs een haarbal kan zorgen voor een afsluiting van de slokdarm. Als je dan te lang wacht met ingrijpen, kan de slokdarm ernstig beschadigd raken. De vreemde voorwerpen moeten binnen enkele uren door een ervaren specialist via een endoscopie verwijderd worden.”

Hoe kom je bij zo’n specialist terecht?

“Via je dierenarts. Je huisarts zal je immers bij maag-, darm- of leverproblemen ook doorsturen naar een MDL-specialist voor verder onderzoek. Vandaar dat ook in de diergeneeskunde dierenartsen en dierenarts specialisten met elkaar samenwerken. De dierenarts in de buurt kan verreweg de meeste problemen prima diagnosticeren en behandelen.

Bij twijfel of als sprake is van aandoeningen die meer specialistische kennis vereisen, kan hij of zij doorverwijzen naar een specialist. Deze gespecialiseerde artsen beschikken over uitgebreide kennis en behandelmogelijkheden. Ook beschikken zij vaak over meer specialistische apparatuur zoals echografie, endoscopie en CT of MRI-scan.

In veel van de erkende specialisten centra staat een team van specialisten en dierverpleegkundigen klaar voor assistentie. Soms is het essentieel dat verschillende specialismen de patiënt onderzoeken en behandelen. Deze specialisten kunnen, in samenwerking met de eigen dierenarts, de meest optimale zorg leveren voor huisdieren.”